Gibanje medveda, ki je opremljen s posebno telemetrično ovratnico, je po mnenju strokovnjakov in poznavalcev, sila nenavadno. Po neuradnih informacijah zato ti že preiskujejo hipoteze, da žival ni iz narave.

Zaradi možne nevarnosti ob bližnjem srečanju medveda z ljudmi je ZGS zaprosil Agencijo Republike Slovenije za okolje za ustno odločbo za odstrel, ki bi ga v primeru, da bi se medved še nadalje pojavljal v naseljih, lahko izvedle lovske družine Grosuplje, Škofljica ali Taborska jama. Izdana je bila odločba, ki je časovno omejena na nekaj dni, so sporočili z zavoda.

Morebitni odstrel medveda bo po njihovih navedbah zajet v kvoti, ki jo je s pravilnikom za leto 2009 že odobrilo ministrstvo za okolje in prostor.

Tri leta starega medvedjega samca je intervencijska skupina ZGS 16. aprila na Rožniku v Ljubljani odlovila, mu nadela satelitsko telemetrično ovratnico, nato pa ga je prepeljala v naravno okolje gozdnega območja Notranjske.

Medved je v dveh dneh po odlovu prehodil pot z Notranjske na Kočevsko (območje Male gore), nato pa se hitro obrnil proti severu v smer Grosupljega, kar je zelo neobičajno obnašanje. Danes je bil nazadnje satelitsko lociran že na drugi strani avtoceste Ljubljana - Bič. Najverjetneje je avtocesto prečkal pod viaduktom med predoroma Mali vrh in Debeli hrib.

Pristojne službe ZGS bodo v sodelovanju z drugimi institucijami (predvsem Biotehniške fakultete) ter organizacijami civilne družbe medveda stalno spremljale in o poteku dogodkov obveščale javnost. Prebivalci, ki bodo opazili medveda, pa naj se mu ne približujejo, temveč naj takoj obvestijo številko 112 ali 113 in točno navedejo lokacijo, kje so ga videli.

Strokovnjaki ZGS v sodelovanju z raziskovalci oddelka za biologijo Biotehniške fakultete preverjajo možne sorodstvene vezi medveda, ki so mu ob odlovu odvzeli dlako za DNA analize. Kot navajajo, je medvedovo obnašanje zelo nenavadno: kot kaže se giblje podnevi, ponoči pa počiva, stalno in neboječe se približuje ljudem. Iz tega je mogoče sklepati, da gre morda za medveda, ki ne izvira iz naravnega okolja, navajajo na zavodu.

Medveda so v sredo podnevi večkrat opazili v številnih zaselkih v okolici Grosupljega in Škofljice, kjer je hodil po vaseh in dvoriščih ter se približal ljudem na nekaj metrov, še navajajo na Zavodu za gozdove Slovenije.