Začetek tajkunske zgodbe je bil sestanek v Janševi pisarni 12. avgusta 2005, "na katerem je z Boškom Šrotom in Igorjem Bavčarjem dorekel, da si bodo razdelili Mercator pod ugodnimi pogoji v zameno za vpliv na medije", se je v izjavi za medije Golobič odzval na Janševe očitke, da so se tajkunska posojila začela v času, ko je Golobič imel glavno besedo v LDS.

Po mnenju predsednika Zaresa smo talci sestanka v Janševi pisarni. Kot je zatrdil, sta bila v času pred Janševo vlado le dva managerska prevzema, pozneje pa več kot 30. Ob tem je dodal, da vsi managerski prevzemi niso bili sporni.

Po Golobičevih besedah so primeri mnogih podjetij, ki jih omenja Janša, primeri podjetij, "ki jih je v času svojega mandata izrazito deprivilegiral, obravnaval kot sovražna podjetja in onemogočal v normalnem poslovanju".

Danes, v času krize, je nadaljeval, se je pokazalo, "da je bilo za mnoga podjetja to preganjanje blagoslov, ker niso bila deležna privilegijev in tudi ne morejo tako nizko pasti", kot podjetja, ki so bila deležna Janševe pomoči.

Predsednik Zaresa meni, da je bil Janša nemočen pri raziskovanju velikih tajkunskih zgodb, kot so Istrabenz in Mercator, "ker je bil sam vključen vanje". "Mi pri tem nimamo težav," je dodal.

Golobič trdi, da je prevzem Uniona s strani Laščanov odobril Vizjak, ne Lahovnik

Na novinarsko vprašanje, kako komentira očitke, da je Matej Lahovnik sodeloval pri tajkunizaciji Laškega, je Golobič odgovoril, da Lahovnik kot minister za gospodarstvo v času vlade Antona Ropa ni odobril kapitalske koncentracije oz. zaključka prevzema Uniona s strani Pivovarne Laško.

Po Golobičevih besedah je bilo to odobreno v času, ko je bil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Kot meni predsednik Zaresa, so takšne obtožbe brezpredmetne in sramotne.

Predsednik Zaresa je tudi povedal, da sta imela danes s premierjem Borutom Pahorjem kratek sestanek, na katerem mu je podrobneje predstavil torkove sklepe Zaresa. Dodal je, da je Pahor sklepe sprejel z razumevanjem, jih bo pa še preveril in se o njih pogovoril s svojimi sodelavci.

"Tako se jutri obeta dinamična razprava na seji vlade," je povedal Golobič in dodal, da pričakuje, da "vlada odgovorno reagira na situacijo, ki je nastala in da prevzame aktivno vlogo". Predsednik Zaresa je tudi dejal, da s Pahorjem nista govorila o Lahovniku.

Golobič si želi, da bi Lahovnik ostal. "Moja želja je, da ostanemo skupaj, dokler vidimo smisel v tem in možnost, da ohranimo in prispevamo k kredibilnosti vlade," je sklenil.