Člani sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) se sklicujejo na zakon o igrah na srečo, ki določa, da je sprejemanje vplačil za igre na srečo ali opravljanje drugih storitev v zvezi s katerokoli igro na srečo za tuje osebe v Sloveniji prepovedano.

Tudi Evropski parlament je sprejel resolucijo, "da morajo prireditelji spletnih iger na srečo delovati v skladu z zakonodajo države članice, kjer potrošnik prebiva", so na Fihu zapisali v sporočilu za javnost.

Prepričani so, da tuji ponudniki spletnih iger na srečo v Sloveniji delujejo nezakonito, zato so pristojne organe pozvali, naj nemudoma ukrepajo in ravnajo v skladu z zakonodajo. Državo je Fiho tudi pozval, naj čim prej odstrani "nerazumne prepreke za slovenske prireditelje iger na srečo tako, da se jim omogoči pridobivanje zakonitih koncesij za prirejanje lastnih internetnih iger".

Kot so še izpostavili, sta Fiho in Fundacija za šport, ki se financirata s koncesijami od prirejanja iger na srečo, "zaradi neurejenih razmer na slovenskem trgu leta 2006 izgubili najmanj šest milijonov sredstev na leto, letos pa naj bi zaradi porasta števila internetnih igralcev izgubili 24 milijonov evrov".

Predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije Boris Šušteršič je opozoril na "vse bolj agresivno oglaševanje tujih ponudnikov internetnih iger na srečo". Meni namreč, da sta "zaradi popuščanja in nedoslednosti države lahko ogroženi obe fundaciji. Gre za eklatantno kršenje zakonodaje," je poudaril.

Na seji sveta so predstavili tudi javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da se dve tretjini Slovencev strinja, da bi morali tudi tuji ponudniki iger na srečo plačevati koncesijo.