Iz uradnih prostorskih aktov občine Miklavž na Dravskem polju je namreč razvidno, da se ne načrtuje le sečnja šest hektarjev gozda za gradnjo stanovanjskih naselij, občinski prostorski načrt predvideva tudi postopno uničenje kar 40 hektarjev gozdov v Miklavžu.

Vajgl je tudi dejal, da je veliko Mariborčanov miklavški gozd, ki velja za stavbno zemljišče, obiskovalo zaradi rekreacije. Ta gozd je po njegovem mnenju treba ohraniti, ne samo zaradi ljudi, pač pa tudi zaradi živali. Za ohranitev okolja si je treba vzeti nekaj energije in časa, nikakor pa ni dobro sprejemati hitrih odločitev, je opozoril Vajgl.

"Problem je treba rešiti na miren način, z mirnim dialogom, cilj tega dialoga pa je ohranitev miklavškega gozda. Ohranjanje narave je bistvo politike stranke Zares in sem vesel, da se stranka ukvarja s takšnimi vprašanji in jih na zavzet način poskuša rešiti tudi na lokalni ravni," pravi Vajgl.

Predsednik Društva za ohranitev miklavškega gozda Marko Kovačič pa je pojasnil, da zbiranje podpisov za razpis referenduma dobro napreduje in da je svoj podpis podpore oddalo že veliko občanov oz. so zbrali že čez polovico potrebnih podpisov. Dodal je še, da je društvo še vedno pripravljeno na kompromis in dogovor z občino, njihov cilj pa je, da gozd ostane nedotaknjen.

Predsednik Območnega odbora Zares Saša Pelko je dejal, da se prizadevajo, da bi referendum o ohranitvi miklavškega gozda potekal na isti dan kot volitve v Evropski parlament, saj bi na ta način znižali stroške izvedbe referenduma.

Poslanec Zaresa Franci Kek pa je pisno sporočil, da z odgovorom okoljskega ministra Karla Erjavca na njegovo poslansko vprašanje glede ohranitve miklavškega gozda ni zadovoljen. Presenečen je tudi zaradi odgovora Erjavca na vprašanje, zakaj ni odgovoril na dopis Društva za ohranitev miklavškega gozda iz leta 2008. Zato bo Kek od Erjavca zahteval dopolnitev odgovora in dodatna pojasnila.

Glede srečanja z miklavškim županom Leom Kremžarjem je Kek dejal, da razume njegovo stališče do miklavškega gozda. "Kot župan si namreč v času svojega mandata prizadeva za občino zagotoviti čim več finančnih sredstev. Vendar za razvoj občine ni bistveno le zadovoljevanje kratkoročnih ciljev, pač pa se je potrebno ozreti tudi v prihodnost, prav tako je treba pri načrtovanju spoštovati vse pravne podpise. Potrebno se bo odločiti, ali se ohrani gozd, ali pa se tisto zemljišče pozida. Še vedno sem prepričan, da je za občino bistvenejšega pomena ohranitev zelenih površin in zato še vedno podpiram Občinski odbor Zares Miklavž in Društvo za ohranitev miklavškega gozda pri ohranitvi gozda. Če bi bil jaz Miklavščan, bi zagotovo oddal podporo za razpis referenduma na upravni enoti," je še zapisal Kek.