Omenjena skupina naj bi poiskala prihranke na področju materialnih stroškov, stroškov dela ter investicij, kjer naj bi zlasti pregledala javna naročila. Kot je povedala Pavlinič-Krebsova, bo akcijski načrt zmanjšanja stroškov v javnem sektorju pripravljen, ko bodo opravljeni razgovori z direktorji javnih zavodov in državnih organov ter po pogovoru s socialnimi partnerji. Sicer pa je Pavlinič-Krebsova poudarila, da zmanjševanje plač v javnem sektorju za vlado ni prioriteta.

Možnosti za bolj racionalno poslovanje na področju javnega naročanja bo iskala tudi prav tako včeraj ustanovljena posebna medresorska skupina. Njena naloga bo v najkrajšem času pripraviti pregled sprememb sistema javnega naročanja ter pregled vsebin za vzpostavitev enotnega informacijskega okolja spletnega kataloškega naročanja. Pripravila naj bi tudi predloge za ustanovitev agencije za javno naročanje.

Vlada je obenem zadolžila vsa ministrstva, da pripravijo analize vseh pogodb na področju javnega naročanja, ki jih morajo dokončati v mesecu dni. Pregledane bodo vse pogodbe v vrednosti več kot 40.000 evrov, naročniki pa bodo morali predlagati tudi možne prihranke. Na spletnih straneh naročnikov bodo odslej objavljena tudi naročila majhne vrednosti, kamor sodijo naročila do 40.000 evrov pri blagu in do 80.000 evrov pri gradnjah. Skupna vrednost naročil male vrednosti je leta 2007 znašala 489 milijonov evrov, vrednost vseh javnih naročil skupaj pa kar 4,5 milijarde evrov.

Vlada je včeraj obravnavala tudi analizo prehoda na nov plačni sistem, v kateri je, kot smo v Dnevniku že poročali, ugotovila, da so se zaradi reorganizacij z višanjem delovnih mest stroški plačne reforme povečali za dodatnih 53 milijonov evrov, kar pomeni več kot tretjino vseh stroškov prehoda. Največ tovrstnih nepravilnosti naj bi bilo na področju šolstva, zdravstva in socialnega skrbstva.

Vlada je pozvala vsa ministrstva, da do konca aprila preverijo prehod na nov plačni sistem in do konca maja predlagajo ukrepe za odpravo nepravilnosti.

Pavlinič-Krebsova je pojasnila, da bodo v primerih nepravilnih razporeditev predstojniki zavodov dolžni vzpostaviti prejšnje stanje, medtem ko uslužbencem, ki naj bi od avgusta lani neupravičeno prejemali višje plače, teh ne bo treba vračati.