Kot smo poročali ta teden, se je gradnja novega notranjega ministrstva začela brez kakršnega koli javnega razpisa.

Že videna mahinacija

"Na prvi pogled situacija pomembno ne odstopa od položaja pri gradnji stavbe F2 ob Masarykovi cesti (šolsko ministrstvo), kjer se je računsko sodišče pri reviziji DSU jasno opredelilo, da gre za negospodarno rabo javnih sredstev in očitno izogibanje pravilom javnega naročanja. Predpogodbo, ki nam jo je poslalo MNZ, bomo seveda še natančneje pregledali tako z vidika javnega naročanja kot oblikovanja javno-zasebnega partnerstva," nam je včeraj povedal namestnik predsednika računskega sodišča Tomaž Vesel.

Primer gradnje notranjega ministrstva očitno poteka po sistemski rešitvi za izmikanje javnim razpisom prek podjetja DSU Nepremičnine (hčerinska družba podjetja DSU, ki je v lasti države). Dogajanje je računsko sodišče kot nesprejemljivo ocenilo v reviziji ustavitve postopka likvidacije DSU. Računsko sodišče je ugotovilo, da je vlada leta 2007 ustavila postopek likvidacije DSU in s kupnino od prodaje Slovenske industrije jekla (16,3 milijona evrov) v nasprotju z zakonom dokapitalizirala DSU. Kupnina od SIJ je bila nenamensko porabljena, saj bi jo vlada morala nameniti zmanjšanju državnega dolga.

Dokapitalizacija z državnim denarjem

Nato je DSU financirala dokapitalizacijo svojega hčerinskega podjetja DSU Nepremičnine. DSU Nepremičnine so potem od zasebnega investitorja odkupile objekt F2 ob Masarykovi cesti, ki so ga oddali v najem ministrstvu za šolstvo. Iz ugotovitve računskega sodišča je razvidno, kako je vlada ravnala povsem v nasprotju z lastnimi cilji. "Cilj Vlade RS je doseči za državo gospodarno upravljanje in racionalnejšo uporabo sredstev ter transparentno poslovanje z nepremičninami. Takšen cilj prek DSU Nepremičnin ne bo dosežen, saj je ministrstvo za šolstvo in šport postalo najemojemalec poslovnih prostorov in ne lastnik objekta.

Ustanovitev DSU Nepremičnin in določitev njegove dejavnosti in obsega poslovanja je ravno nasprotna od ciljev Vlade RS," je zapisalo računsko sodišče. Revizorji so bili še prepričani, da bi lahko država dobila ugodnejša posojila kot DSU Nepremičnine, ker ima država boljšo boniteto.

Nesprejemljivo nepremičninsko poslovanje vlade prek DSU je torej v preteklosti že zaznalo računsko sodišče, ki zdaj čaka na odgovor ministrstva za finance, kaj bo naredilo z DSU. Odgovor pričakujejo do 14. aprila, je dejal Vesel.

Vrnimo se h gradnji nove stavbe MNZ. Policijo smo vprašali, ali je v opisanem dogajanju zaznala sume kaznivih dejanj. Odgovorili so, da ne, če pa jih bodo, bodo sprožili postopke. Po naših podatkih čakajo, kaj bo o predpogodbi, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, dejalo računsko sodišče. Predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes je že dopustil možnost, da bi tovrstne predpogodbe lahko bile nične. Če bi se to zgodilo, bi lahko bila ogrožena (državna) finančna sredstva, ki so jih v projekt novega MNZ že vložile DSU Nepremičnine, to pa je avans v višini 10 odstotkov vrednosti projekta, ki znaša 57,8 milijona evrov.