Na obrobju Ljubljane, na območju nekdanjega Litostroja, smo odkrili lokacijo, kjer gradijo novo upravno stavbo ministrstva za notranje zadeve in generalne policijske uprave. Stavba ima po naši oceni površino tlorisa vsaj 5000 kvadratnih metrov in za zdaj pet nadstropij, vendar je še v gradnji. Pod celotnim objektom in delom funkcionalnega zemljišča so zgradili tudi podzemne prostore, ki bodo najverjetneje vsaj deloma namenjeni garažam.

Objekt je po vseh merilih velik. Glede na neuradne navedbe, da gre za prihodnjo stavbo notranjega ministrstva, smo ministrstvu postavili nekaj vprašanj, na katera so nam odgovorili včeraj. Bralcem se opravičujemo, ker so odgovori nenavadni. Iz njih je mogoče razbrati, da ima MNZ prostorsko stisko, da na območju Litostroja res gradijo novo stavbo ministrstva za notranje zadeve, da MNZ ni naročnik in da javni razpis niso izvedli ter da je prevzem objekta predviden 30. avgusta 2010. Projekt je po navedbah MNZ vreden 57,796.056 evrov.

Pogled na gradbiščno tablo novega objekta pravi, da je investitor projekta podjetje Imos-lit. Nikjer ni videti, da gradijo enega od najpomembnejših državnih objektov. Izpisek iz poslovnega registra kaže, da so podjetje vpisali v register 24. decembra 2007, iz odgovora MNZ pa vidimo, da je bila s podjetjem DSU nepremičnine 13. decembra 2007 sklenjena najemna predpogodba (podpisal jo je nekdanji minister Dragutin Mate) za omenjeni objekt. DSU nepremičnine so v lasti podjetja D.S.U., katerega ustanovitelj je Republika Slovenija. Podjetju DSU nepremičnine smo včeraj poslali več vprašanj, vendar nanje še niso odgovorili.

Včeraj smo pojasnila poskušali pridobiti od nekdanjega ministra Dragutina Mateja, vendar odzivnik javlja, da "ta številka ne obstaja". Leta 2008, ko je MNZ še vodil Mate, smo zastavili vprašanje, ali je minister res podpisal pismo o nameri za gradnjo nove stavbe. Z ministrstva so odgovorili, da ne, skrili pa so dejstvo, da je bila brez javnega razpisa podpisana najemna predpogodba.

Generalni sekretar notranjega ministrstva Damjan Lah nam je včeraj povedal, da trenutno iščejo rešitve, "kako investicijo uspešno pripeljati do konca, saj MNZ potrebuje ustreznejše prostore". Dodal pa je, da bi bilo "s finančnega vidika, glede na trenutne razmere, smotrneje, da bi ministrstvo ostalo na sedanjih lokacijah".