Na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje je bilo včeraj na voljo 1095 prostih delovnih mest, od tega največ v ljubljanski regiji. Najbolj iskani so ljudje s poklicno izobrazbo, povpraševanje po osebah z največ osnovno šolo pa je večje kot po tistih s fakulteto. Na portalu Mojedelo.com prevladujejo ponudbe za zaposlitev v komerciali in prodaji ter v strojništvu, metalurgiji in tehničnih storitvah.

Med najtežje zaposljivimi so sociologi, antropologi, filozofi, zgodovinarji, politologi, tehniki živilske in tekstilne tehnologije, dekoraterji, aranžerji, oblikovalci, vnašalci podatkov, tajniki, uradniki, kurirji in dostavljalci.

Število prostih delovnih mest se vse od lanskega oktobra zmanjšuje. Februarja so delodajalci prijavili 12.247 prostih delovnih mest, kar je desetino manj kot januarja in skoraj polovico manj kot februarja lani. Po oceni zaposlitvenega portala mojedelo.com se je število zaposlitvenih oglasov podjetij zmanjšalo kar za 40 odstotkov.

Zidarji, mizarji, varilci, kuharji so še vedno iskani

Kljub črnim številkam in še slabšim napovedim je bilo včeraj na spletni strani Zavoda za zaposlovanje na voljo 1095 prostih delovnih mest, od tega več kot 400 v ljubljanski regiji, najmanj pa v Zasavju. Daleč najbolj iskani so ljudje s poklicno izobrazbo, ki jim sledijo osebe s srednjo šolo. Povpraševanje po delavcih z največ osnovno šolo je večje kot po tistih s fakulteto.

Na portalu mojedelo.com, kjer je bilo včeraj objavljenih 560 prostih delovnih mest, so prevladovale ponudbe za zaposlitev v komerciali in prodaji. Precej možnosti ponujajo tudi področja strojništva in metalurgije ter tehničnih storitev. Pregled oglasov pokaže, da skoraj v nobeni ponudbi ni omenjena plača, kjer pa je, se najpogosteje giblje med 600 in 800 evri.

Na Zavodu za zaposlovanje in v zaposlitveni agenciji Adecco pravijo, da so kljub krizi še vedno najbolj iskani tisti kadri, ki jih na trgu že dlje časa primanjkuje. Med te sodijo zlasti ključavničarji, zidarji, strojni tehniki, oblikovalci kovin, varilci, tesarji, mizarji… Tudi vnaprej naj bi se našlo delo na področjih zdravstva (od negovalcev in bolničarjev do zdravnikov specialistov), informacijske tehnologije (razvijalci informacijskih sistemov, programerji, sistemski inženirji), naravoslovja in tehnike (predvsem na višjih stopnjah izobrazbe), gostinstva (natakarji, kuharji) ter varovanja oseb in premoženja. Prav tako so še vedno potrebe po strokovnjakih na področju elektronike, telekomunikacij, gradbeništva in strojništva ter po kadrih s področja trženja, financ in računovodstva, bančništva in zavarovalništva (bančni svetovalci, zavarovalni agenti, različni finančni svetovalci, predvsem tisti s področja naložb in davkov, finančni analitiki, revizorji).

Glede na napovedi delodajalcev bo letos med odpuščenimi delavci največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu, delavcev za preprosta prekladalna in transportna dela, upravljavcev strojev in sestavljavcev izdelkov, komercialnih ter finančnih posrednikov in zastopnikov. Med teže zaposljivimi ostajajo strokovnjaki družboslovne smeri (sociologi, antropologi, filozofi, zgodovinarji, politologi), tehniki živilske in tekstilne tehnologije, dekoraterji, aranžerji, oblikovalci, vnašalci podatkov, tajniki, različni uradniki, kurirji in dostavljavci.

Skoraj dvakrat več prejemnikov nadomestila za brezposelnost

S povečevanjem brezposelnosti narašča tudi število prejemnikov denarnega nadomestila za brezposelnost, ki se je s koncem februarja povečalo na 22.673, kar je za skoraj 10.000 več kot sredi lanskega leta. Najnižje nadomestilo znaša 263 evrov bruto, povprečno pa se vrti okoli 540 evrov bruto. Za prve tri mesece znaša nadomestilo 70 odstotkov povprečne plače brezposelnega v zadnjem letu, kasneje pa 60 odstotkov povprečne plače. Čas prejemanja nadomestila je odvisen od trajanja zavarovanja za primer brezposelnosti in starosti zavarovanca ter lahko traja od tri do 24 mesecev.

Denarno nadomestilo lahko prejemajo le tisti brezposelni, ki so izgubili službo brez svoje krivde in ki niso prostovoljno prekinili delovnega razmerja, obenem pa so bili v zadnjih 18 mesecih v delovnem razmerju vsaj leto dni. Pravica do denarnega nadomestila je lahko hitro ukinjena, saj preneha takoj, ko brezposelni odkloni ponujeno primerno zaposlitev, če ni dosegljiv, če se ne vključi v program aktivne politike zaposlovanja ali če dela na črno.