"Zaradi pravilnega razumevanja moje včerajšnje izjave bi želel poudariti, da gre pri povojnih pobojih za pomembno temo, s katero se Slovenija mora soočiti," je zapisal v sporočilu za javnost. "Politično manipuliranje z njo pa je drugorazredno in nesprejemljivo."

Türk je v nedeljo na proslavi ob mednarodnem dnevu žensk v Trbovljah dejal, da je tja prišel zaradi "prvorazredne teme" - pravic in enakopravnosti žensk - in da o "drugorazrednih temah" ne bo govoril. Ko ga je novinar vprašal, ali so povojni poboji drugorazredna tema, je odvrnil: "Politične manipulacije okoli tega so."

Na to se je včeraj odzvala Slovenska ljudska stranka, v kateri so predsednikove besede označili za "arogantne, žaljive in neprimerne". Ker je po mnenju SLS "očitno prezrl pretresenost slovenske javnosti nad odkritjem morišča v rovu Barbara", ga je stranka pozvala, "da se opraviči oziroma v nasprotnem primeru poda odstop". Tudi stranka Nova Slovenija je izrazila obžalovanje, ker se ne predsednik države ne predsednik vlade Borut Pahor nista poklonila žrtvam pobojev v rovu Barbara in "prav tako še vedno nista obsodila zločina, ki ga je po vojni zagrešila takratna komunistična oblast".

Predsednik Türk je pozneje sporočil, da je vesti o pobojih v rovu Barbara "sprejel z žalostjo". "Ta zločin najostreje obsojam, kakor tudi obsojam vse medvojne in povojne poboje," je zapisal. "Skupna dolžnost nas vseh, državljanov in državljank, pa je zagotoviti pieteto do vseh mrtvih. Zavračam vse oblike politizacije tega in vseh drugih delov naše zgodovine ter pozivam vse politične stranke, da povojnih pobojev ne uporabljajo kot tematiko predvolilne kampanje." Zapisal je še, da so bili poboji "velik zločin in velika tragedija našega naroda". Prizorišče poboja v rovu Barbara bo obiskal in se poklonil žrtvam, ko bo končana forenzična preiskava, so nam povedali v predsednikovem kabinetu.

Spomenka Hribar je prvotne predsednikove besede označila za "neprevidne in nenatančne". Meni, da bi moral biti bolj pozoren. Se je pa pridružila Türkovemu poudarku o neprimerni politizaciji, rekoč, da nad grobovi ne levica ne desnica ne smeta izvajati verbalnega nasilja. "Poboji so prvovrstna moralna tema in dilema, ki jo je treba razrešiti," pravi Hribarjeva. Predstavnik SDS France Cukjati je še pred Türkovim včerajšnjim odzivom dejal, da njegove nedeljske izjave "ne moremo razlagati tako, da omalovažuje vprašanja, ki se vsakokrat pojavijo ob novem odkritju množičnega grobišča", in izrazil pričakovanje, da bo predsednik izjavo dodatno obrazložil.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je dejal, da se odkrivanje novih grobišč v Sloveniji "nesrečno politizira". "Žalostno je, da nikoli nismo uspeli storilcev in tistih, ki so izdali ukaze, pripeljati na sodišče. Če bi jih, bi mogoče razbremenili del kolektivne krivde, ki jo nekateri želijo naprtiti narodnoosvobodilnemu boju in partizanom," pravi Gantar. V LDS odločno obsojajo povojne poboje in vsakršno revolucionarno nasilje, tudi poboje v rovu Barbara, je v imenu stranke povedal poslanec Aleš Zalar. "Želimo si, da bi kriminalisti, tožilci in sodniki lahko delali v miru, tudi političnem."