Zaradi varnosti nista odšla v rudniški rov, kjer so bili odkriti posmrtni ostanki žrtev, zato so jima preiskovalci pred vhodom v jamo predstavili fotografije najdišča in ju seznanili s potekom preiskave.

"To je grozno. Takšnega okrutnega zločina je sposoben samo bolan um," je vidno pretresen dejal hrvaški notranji minister Karamarko. Po njegovem mnenju je v Sloveniji več kot 600 takšnih grobišč, na Hrvaškem 840 ter v Bosni in Hercegovini okoli 90. Karamarko in Kosorjeva sta Sloveniji že ponudila pomoč pri raziskavi. "Po tistem, kar sem videla in slišala, sem brez besed. Prizori so zares strašni in mučni. S slovenskimi kolegi smo se pogovarjali, ali lahko Hrvaška pomaga, saj naj bi bili v jami tudi Hrvati. Hrvaška ima namreč veliko izkušenj pri raziskovanju množičnih grobišč iz časa domovinske vojne," je dejala Kosorjeva in poudarila, da sta vrhovna tožilca obeh držav v tesnem stiku že od petka. Še posebno je izpostavila sporazum o urejanju vojnih grobišč, ki sta ga Slovenija in Hrvaška podpisali maja lani. Grozljiva odkritja v Hudi jami so po njenem mnenju dodatni razlog, da skupna komisija začne delovati čim prej. Hrvaška je v komisijo že predlagala svoje tri predstavnike. Podpredsednica hrvaške vlade je včeraj v Hudi jami še dodala, da je pritisk hrvaške javnosti zelo velik, ker mnoge družine ne vedo, kaj se je po drugi svetovni vojni zgodilo z njihovimi svojci. Prepričana je, da imajo ljudje vso pravico, da končno izvedo resnico in da dostojno pokopljejo posmrtne ostanke svojcev.

Preiskovalci so se že odločili, da bodo posmrtne ostanke odpeljali v mariborsko kostnico, ki je bila zgrajena za žrtve povojnih pobojev. Kdaj jih bodo začeli prevažati, še ni znano. Kot pravi Pavel Jamnik, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije GPU, se jim nikamor ne mudi, saj je treba počakati, da kriminalistični tehniki zavarujejo in dokumentirajo predmete, ki ležijo v rovu ter da nato svoje delo opravijo še strokovnjaki sodne medicine. Po Jamnikovem mnenju bi bilo v tej fazi preiskave zelo neodgovorno govoriti o nacionalni pripadnosti žrtev.