"Na žalost ta tema odpira konfliktnost v naši družbi in mislim, da imamo za ljudi zdrave pameti trenutno že kar dovolj konfliktov," meni Vajgl. Po njegovih besedah je "dovolj klavrna zadeva za opozicijo, če si mora takšne povode izmišljevati za izredne seje".

Kot je poudaril, ni "ničesar nepooblaščeno izjavil". "Jaz kot poslanec lahko zastopam svoje stališče, kjer koli hočem in kakršno koli hočem, tako da je to čista izmišljotina in pravzaprav nek konstrukt, v katerega hočejo umestiti neko svojo željo dati na dnevni red temo, ki si jo želijo," je dejal poslanec Zaresa in predsednik odbora za zunanjo politiko.

SDS in SNS sta vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ o Vajglovih izjavah v Beogradu

Ker predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl do danes ni sklical seje odbora, so poslanci SDS in SNS vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, je sporočil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. V SDS predlagajo obravnavo Vajglove napovedi o začetku izdajanja odločb "brez zakonite podlage in izplačilu odškodnin t.i. izbrisanim" v Beogradu.

Kot pojasnjuje Tanko, je to izjavo Vajgl podal 10. decembra lani v Beogradu na sestanku s predsednikom odbora srbske skupščine za zunanjo politiko Dragoljubom Mičunovičem.

V SDS menijo, da je bilo ravnanje predsednika odbora za zunanjo politiko, ki je "prvič dal nedvoumno napoved o izplačilu odškodnin tako imenovanim izbrisanim prav v Beogradu, v glavnem mestu države, ki je napadla samostojno državo Slovenijo", neprimerno in vprašljivo z vidika njegove (ne)pristojnosti kot predsednika delovnega telesa, da brez pooblastila podaja takšne izjave".

Kot navajajo, Vajgl na obisku v Beogradu ni bil zgolj kot predstavnik vladajoče koalicije SD-LDS-Zares-DeSUS, ampak je bil na uradnem sestanku s predstavnikom države Srbije kot predstavnik države Slovenije. "Napovedi o izdaji 'dokumentov' - odločb brez zakonite podlage - ter še posebej napovedi o izplačilu odškodnin t. i. izbrisanim so bile torej dane v imenu države Slovenije ter jo v tem smislu tudi mednarodno zavezujejo," so prepričani.

Dogodek je po njihovem mnenju sprožil plaz izdajanja odločb t.i. izbrisanim, pa tudi pobude za uzakonitev pavšalnih odškodnin izbrisanim in širitev upokojenskih pravic osebam, upokojenih kot pripadniki JLA. Pričakujejo, da bo vladna koalicija "spoštovala poslovniška določila vsaj tako dosledno, kot sedaj izpolnjuje odločbo Ustavnega sodišča in izdaja odločbe t.i. izbrisanim".

V SDS in SNS predlagajo pet sklepov seje. V prvem navajajo, da je Vajgl z omenjeno izjavo prekoračil pooblastila v okviru pristojnosti predsednika parlamentarnega odbora, v drugem pa ga pozivajo, naj omenjeno izjavo oz. napoved prekliče.

Kot poslanci SDS in SNS med drugim navajajo v tretjem sklepu, mora predsednik ali drug član odbora za zunanjo politiko pred vsakim uradnim srečanjem odboru predstaviti izjave oziroma napovedi, ki zavezujejo Slovenijo. Kasneje mora o srečanju in odzivih nanj podati tudi poročilo, trdijo poslanci.

Predlagajo, da DZ sprejme tudi sklep, v katerem ugotavlja, da je bilo Vajglovo ravnanje "v očitnem nasprotju s temeljnimi vrednotami slovenske državnosti ter povsem neprimerno z vidika odnosa do vseh, ki so sodelovali pri osamosvojitvi države Slovenije in še posebej tistih, ki so s svojim zdravjem in življenjem za samostojno Slovenijo plačali najvišjo ceno".