Kresalova je tako v izjavi za medije opozorila še, da je z vidika trenutne pobude Evropske komisije "ponovno odpiranje poti v Haag" škodljivo.

"Odgovorna, državotvorna politika bi morala podpirati te napore Evropske komisije, pomagati pri tem, da pridemo do končne rešitve v postopku mediacije, ne pa se postavljati na stran druge stranke v tem sporu," je dodala predsednica LDS.

Glede izjav predsednika SDS Janeza Janše, da je imel soglasje slovenske politike za reševanje odprtih problemov s Hrvaško pred sodiščem v Haagu, je Kresalova poudarila, da "to enostavno ni res". Spomnila je, da je bil LDS "vedno zadržan do te poti reševanja sporov" in se je tudi po t.i. blejskem dogovoru "ostro odzvala".

V zvezi s stališči SDS do načina reševanja sporov s Hrvaško pa je Kresalova ocenila, da "SDS tako pogosto menja svoje mnenje, da je že težko ocenjevati, kam ciljajo". Po njeno bi morala slovenska politika imeti enotno stališče pri reševanju problemov s sosedo.

Na Haaško sodišče šele, ko bodo izčrpane vse ostale možnosti

Na vprašanje, ali bi bil za LDS sprejemljiv dogovor, da gresta državi pred Haaško sodišče ob upoštevanju načela pravičnosti, pa je Kresalova opozorila, da je sodišče "zadnja instanca" ter da je treba najprej "izčrpati vse ostale možnosti".

Glede možnosti, da bi deblokirali posamezna pristopna poglavja Hrvaške, je predsednica LDS opozorila, da je Slovenija zablokirala posamezna poglavja, "ker je imela zelo tehtne pomisleke o dokumentaciji, ki se v posameznih poglavij nahaja. To stanje še vedno ni spremenjeno, nimamo nobene garancije, da Hrvaška s temi dokumenti ne bi želela kasneje prejudicirati meje", je dodala. Zato je po njenem treba pri blokadi "vztrajati, dokler se ne najde druga rešitev".

V zvezi s sestankom med premieroma Borutom Pahorjem in Ivom Sanaderjem na Mokricah pa je Kresalova kot pozitivno ocenila, da je Pahor "povedal, da slovenska vladna politika temelji na tem, da gremo v mediacijo, in menim, da je to pravo stališče". Kot dodaja, je potrebno s tega vprašanja "umakniti žaromete" oz. se pogovarjati brez pritiskov javnosti in referendumov, nenazadnje pa tudi pri Hrvatih vzbuditi "občutek, da nam resno gre za rešitev tega problema".

Evropski poslanec Jelko Kacin pa je ocenil, da "je edina realna pot v tem trenutku mediacija, ki je nekonvencionalna, ki je neobremenjujoča, ki je hitrejša in ki je predvsem obetavna".