Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Vajgl je poudaril, da Janševa trditev ne drži iz več razlogov. Kot je sporočil, nekatere parlamentarne stranke takšno usklajevanje izrecno zanikajo. Vajgl je preveril tudi, da vsebina blejskega dogovora ni bila obravnavana na OZP, kjer bi jo morali, glede na težo te odločitve, potrditi ali vsaj dati predhodno soglasje.

Spomnil je, da je bil v času blejskega sporazuma svetovalec za zunanje zadeve tedanjega predsednika države Janeza Drnovška. "Natančno vem, da o vsebini dogovora ni bil seznanjen in da je bil presenečen nad dejstvom, da je slovenska stran zavrgla parafirani sporazum Drnovšek-Račan," je poudaril Vajgl. Ob tem je dodal, da je sporazum Drnovšek-Račan v vsaki obliki reševanja obmejnega spora - pa najsi bo to arbitraža, mediacija, ad hoc arbitraža ali kaj drugega - zelo tehten argument in dokaz o konstruktivnem sodelovanju vlad Slovenije in Hrvaške v tistem času.

Janša je na novinarski konferenci po tem, ko sta se na Mokricah sestala slovenski in hrvaški premier Borut Pahor in Ivo Sanader, v odzivu na besede Vajgla, da se je morda na Bledu zgodilo več, kar vemo, med drugim dejal, naj "Vajgl vpraša tiste v koaliciji, ki so sokreirali odločitev na Bledu". Stališče, ki ga je Janša 26. avgusta 2007 zastopal na Bledu, je bilo po njegovih besedah usklajeno nekaj dni prej na sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank.

Kot je dodal Janša, je bila pravzaprav takratna opozicija tista, konkretno socialni demokrati, ki so predlagali uporabo načela pravičnosti v primeru presoje na haaškem sodišču. Ni bila vladna stran, ki je takrat izdelala to stališče, je dodal Janša.

Po besedah Janše je bilo po posvetih s pravnimi strokovnjaki, tudi po sestanku predsednikov parlamentarnih strank, to sprejeto kot neko splošno stališče, s katerim so se strinjale tudi najbolj skeptične parlamentarne stranke. Vendar pa na Bledu Hrvaška tega ni sprejela, je med drugim povedal Janša. "Če bi sprejela tri principe, bi se lahko zgodilo, da državi to vprašanje pošljeta na haaško sodišče," je še dodal.