Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je včeraj Stranki slovenskega naroda (SSN) po štirih dneh omahovanja vendarle določil 35 dni za zbiranje 40.000 podpisov volilcev, kolikor jih je potrebnih za naknadno referendumsko odločanje o ratifikaciji pristopnega protokola o vstopu Hrvaške v Nato. O tem je obvestil tudi notranje ministrstvo, da pripravi vse potrebno za zbiranje podpisov na upravnih enotah. Podpisovanje se začenja danes in konča 26. marca.

Ob tem je predsednik parlamenta izrazil upanje, da bo SSN od zbiranja podpisov odstopila prej in tako omogočila, da bo Slovenija lahko depozitariju v Washingtonu potrjen pristopni protokol poslala v dogovorjenem roku, do 23. marca. In Hrvaški omogočila, da postane članica tega zavezništva že na spomladanskem sestanka Nata 3. aprila.

Čeprav je Gantar še pred dnevi govoril, da ne ve, ali je odstop od zbiranja podpisov po tem, ko je že določen rok, sploh mogoč, je včeraj zatrdil, da je. To pomeni, da bi v primeru, da mu SSN pisno sporoči, da ne bo več zbirala podpisov, uradno ugotovil, da je postopek končan, in o tem obvestil predsednika republike, da bi ta lahko zakon o ratifikaciji objavil v uradnem listu.

Gantar se je odločil določiti rok včeraj pozno popoldne, ko predsedniku vlade Borutu Pahorju ni uspelo vodstva SSN prepričati, naj umakne pobudo za referendum. S svojimi argumenti je očitno prepričal samo predsednika SSN Zdenka Vinkova - Vincenca. Ta je po opoldanskem srečanju s premierjem povedal, da Pahorjevi argumenti niso prepričali tudi preostalih navzočih članov sveta stranke. Zato in tudi zaradi zdravstvenih razlogov se je Vinkov Vincenc odločil odstopiti s položaja predsednika stranke. Odstopil je tudi vodja ljubljanskega odbora stranke Miha Majc, ki je skupaj z Marjanom Podobnikom po pogajanjih s predsednikom parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora Ivom Vajglom o dopolnitvi sklepa državnega zbora o zaščiti slovenskih interesov (pri določanju meje na kopnem in na morju) ob vstopanju Hrvaške v Nato podpisal izjavo, da pobudo za referendum umikajo.

Vodenje stranke je zato prevzel podpredsednik stranke, diplomirani pravnik, kot ga je javnosti predstavljal Marjan Podobnik, ko so še sodelovali pri zahtevi za referendum, Lovro Škrinjarič. Škrinjarič, ki je bil eden najbolj delavnih pri zbiranju podpisov za referendum, je povedal, da stranka pobude za zbiranje podpisov ne bo umaknila, ker čuti odgovornost do podpisnikov pobude. Ostajajo pri stališču, da dokler ne bo določena pravična meja, Hrvaška ne sme vstopiti v Nato. O omenjenih odstopih pa menijo, da bo stranka zdaj bistveno bolj enotna.