Kot je pojasnil Majc v sporočilu za javnost, je danes kot predstavnik SSN na podlagi izrecne prošnje in ustnega pooblastila predsednika stranke ob prisotnosti predsednika Zavoda 25. junij Marjana Podobnika sodeloval pri usklajevanju dogovora s predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Ivom Vajglom o vsebini sklepa o stanju slovensko-hrvaške meje na dan 25. junija 1991.

"Z zadovoljstvom ugotavljam, da smo dosegli rešitev, ki pomeni izpolnitev vseh zahtev SSN, ki je bila dogovorjena skupaj z Zavodom 25. junij, 13. 2. 2009 v Mariboru," je zapisal Majc in ob tem omenil zahteve, da je Slovenija ob osamosvojitvi imela teritorialen dostop na odprto morje in je med drugim nadzirala celoten Piranski zaliv, zaselke na levem bregu Dragonje in ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi.

"Z obžalovanjem pa sprejemam naknadno spremenjeno stališče predsednika SSN, o katerem me ni obvestil, in sem zaveden v dobri meri zastavil svoje dobro ime in nehote zavedel vse sodelujoče, ob poteku usklajevanja v kabinetu predsednika OZP Vajgla," je zapisal Majc, ki predsedniku SSN očita, da je to naredil brez njegove vednosti ter da je naknadno preklical že dano pooblastilo takoj, ko je bilo usklajevanje končano in so sodelujoči pričakovali podpis Majca na dogovoru.

Državni zbor je danes sprejel sklep, ki naj bi zaščitil slovenske interese ob vstopanju Hrvaške v Nato, hkrati pa končal aktivnosti za razpis referenduma o tem vprašanju. Podobnik je bil s sklepom zadovoljen, predsednik in podpredsednik SSN, Zdenko Vinkov Vincenc in Lovro Škrinjarič, pa sta kljub temu napovedala, da bodo nadaljevali zbiranje podpisov, saj je tako odločil svet stranke.

Predsednik stranke Vinkov je nocoj za TV Slovenija dejal, da stranka z odstopom Majcna "ne izgubi nič". Na vprašanje, kaj bi mu moral ponuditi premier Borut Pahor na morebitnem petkovem srečanju, da bi odstopili od referenduma, pa je dejal, "da mu ne more nič ponuditi, ker je obvezan svetu stranke in slovenskemu narodu". Kasneje je kljub temu dejal, da bi moralo v sklepu DZ, s katerim bi bili zadovoljni, pisati, da "Slovenija uredi mejno problematiko s Hrvaško pred vstopom v evroatlantske povezave, v Nato in EU".