Dnevnikova javnomnenjska raziskava je pokazala, da večina vprašanih meni, da je morebitni referendum o vstopu Hrvaške v Nato nepotreben.

Na vprašaje "Ali se strinjate s pobudo Zavoda 25. junij in Stranke slovenskega naroda, da se razpiše naknadni zakonodajni referendum, na katerem bi odločali o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato?" je z odgovorom, da pobudo podpira, odgovorilo 24,7 odstotka vprašanih. Slabih 65 odstotkov pobude ne podpira. Če bi se referendum vendarle zgodil, bi med vsemi vprašanimi za hrvaški vstop v Nato glasovalo 45,5 odstotka vprašanih. 37,5 odstotka vprašanih bi vstopu sosednje države v zavezništvo nasprotovalo. 17 odstotkov jih je neopredeljenih.

To pa še ne pomeni, da bi na morebitnem referendumu slovensko volilno telo zagotovo podprlo vstop Hrvaške v Nato. Na rezultat morebitnega referenduma bi močno vplivala nizka volilna udeležba. Med tistimi, ki bi se referenduma zagotovo udeležili, bi jih za ratifikacijo protokola glasovalo dobrih 28 odstotkov. Proti vstopu Hrvaške v Nato pa bi glasovalo dobrih 63 odstotkov vprašanih.

Anketiranje je izvedel Dnevnikov anketni studio. Z računalniškega seznama smo poklicali 1832 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 528 jih ni bilo dosegljivih, 678 jih ni želelo sodelovati v anketi, 204 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom. Opravili smo 422 anket.