Širca je v izjavi za medije po sestanku s člani programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija zatrdila, da se ministrstvo za finance strinja s predlogom za povišanjem RTV prispevka. Povedala je tudi, da so se na sestanku tudi zavezali, da bosta tako programski kot nadzorni svet sodelovala pri pripravi novele zakona o RTVS, ki naj bi bil sprejeta do konca letošnjega leta.

Ministrica je tudi zatrdila, da prejšnja vlada RTV prispevka ni spreminjala zaradi političnih odločitev. Na vprašanje, ali obstaja zakonska podlaga za dvig prispevka, je Širca odgovorila, da po zakonu o RTV prispevka v letu 2009 ni mogoče spremeniti. Ob tem je pojasnila, da je zaradi nespremenjenega prispevka prišlo do izpada sredstev v višini 20 milijonov evrov in da je bilo treba zaradi tega ukrepati.

"Zato smo, da bi zadostili zakonskim dolžnostim, predlagali, da gre to v zakon o izvrševanju proračuna," je pojasnila ministrica in nadaljevala, "da se lahko v tem smislu popravi določeno stanje, ki izhaja iz neurejenega nadomestila za plače v javnem sektorju oz. javnem zavodu".

Po njenih besedah je rešitev usklajena z ministrstvom za finance. "Smo tudi v iskanju vseh oblik možnosti, kako bi izravnavanje plač in uvajanje novega plačnega sistema na RTVS popravili," je poudarila in pojasnila, da bo povišanje prispevka uveljavljeno s sprejetjem rebalansa. Širca meni, da je povišanje prispevka s pomočjo zakona o izvrševanju proračuna legalna rešitev.

Ob tem je zatrdila, da je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant lani dal preko ministrstva za gospodarstvo 1,2 milijona evrov za digitalizacijo RTVS, ki pa so bila, tako Širca, porabljena za plače, kar naj bi bilo po njenem nelegalno.

Ministrica je glede novele zakona o RTVS dejala, da je zanjo zakon neustrezen v tistih delih, ki govorijo o avtonomiji javnega zavoda, statusu novinarjev kot javnih uslužbencev, tretjem programu RTVS, financiranju, razvoju, arhivu in avtonomiji uredništev.

Širca je še povedala, da je proti prodaji "srebrnine" RTVS, ki jo ima javni zavod v obliki delnic. Kot je dejala, se boji, da je ta "srebrnina že pokurjena oz. vsaj načeta".

Predsednik programskega sveta RTVS Stane Granda je po sestanku dejal, da je "hvaležen, da je naša prošnja tako hitro realizirana, kajti časi so težki". Po njegovih besedah sestanek z ministrico ni bil "pogovor gluhih oz. monolog, ampak dialog". S povišanjem prispevka za en evro se bo RTVS, tako Granda, izognila katastrofi, ne pa tudi težkim časom. "Varčevati bo treba,"je poudaril.

Na vprašanje, ali je denar za plače zaposlenih zagotovljen ali pa bo treba najemati kredite, je predsednik programskega sveta odgovoril: "Če bo RTVS najemala kredite za plače, bo to kratkoročni kredit. Mislim pa, da bodo delavcem plače zagotovljene po kolektivni pogodbi."

Po besedah predsednika nadzornega sveta RTVS Franca Orešnika javni zavod varčuje že od konca lanskega leta, rezultati pa so, tako Orešnik, vidni. "Nadzorni svet je na zadnji seji zahteval od vodstva javnega zavoda, da jim v najkrajšem možnem času pripravi program varčevalnih ukrepov, in to zavezo je vodstvo sprejelo," je še pojasnil in dodal, da naj bi bili ti ukrepi v kratkem času "na mizi".

Orešnik je prepričan, da bodo z obljubljenim povišanjem prispevka in varčevalnimi ukrepi ohranili javno RTV in izpolnjevali njeno poslanstvo. Kot je pojasnil, bo RTVS, če se bo prispevek povečal maja, s tem dobila za okoli 5 milijonov evrov sredstev.

Na vprašanje, za kaj se bo porabilo ta sredstva, je dejal, da ne more konkretno odgovoriti, saj je to stvar vodstva. Glede nakupa novih avtomobilov pa je Orešnik poudaril, da je to stvar poslovodstva, "menim pa, da je bila odločitev ekonomsko upravičena". Hkrati s tem je tudi prepričan, da je bila prenova vhodov v stavbi Radia Slovenija in TV Slovenija potrebna.

Zavrnil pa je tudi bojazen ministrice za kulturo, da naj bi bile delnice RTVS "pokurjene". Kot je dejal, ta sredstva niso "pokurjena, so pa dejansko načeta". Po njegovih besedah lani niso prodali nobene delnice.

Današnjega sestanka sta se udeležila tudi premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar.