V javnem pismu, ki ga je Ziherl v torek poslal Pahorju, je podpredsednik LDS premiera rotil, da opusti posvetovanje z Janšo in mu pusti njegovo izvorno vlogo, to je vlogo vodje opozicije. "Obrni se raje na svoje koalicijske ministre, posvetuj se z njimi in po potrebi s politično nevezanimi strokovnjaki. Sam si rekel, da si sestavil odlično vladno ekipo (kar je res), pa jim daj tudi priložnost, da to dokažejo," je zapisal Ziherl.

V odgovoru, objavljenem na spletni strani vlade, Pahor Ziherlu sporoča, da je zahteva podpredsednika LDS nekaj, v čemer mu ne more ustreči. "Če prav razumem Tvojo kritiko, predlagaš, da se preneham posvetovati s političnimi tekmeci. To je daleč stran od mojega političnega prepričanja, da se je potrebno pogovarjati tudi s tistimi, ki mislijo drugače," je zapisal Pahor in izrazil prepričanje, da si je, ko gre za nacionalne interese, potrebno "iskreno prizadevati tudi za dosego smiselnih dogovorov, ki peljejo Slovenijo naprej. Tako sem ravnal doslej in tako bom ravnal tudi poslej," je poudaril.

Pahor priznava, da je v tem njegovem prizadevanju tudi nekaj političnega idealizma, a "če bi ga izgubil ali pa bi se mu moral odreči, bi se odrekel nečemu, v kar sveto verujem. Ti imaš svoja politična in vrednostna prepričanja. Naj se z njimi strinjam ali ne, jih spoštujem. Enako razumevanje si dovolim pričakovati tudi s tvoje strani. Živiva v demokratični družbi, kjer so razlike legitimne," je pojasnil premier.

Ob tem Pahor podpredsedniku LDS sporoča, naj ga ne razume napak. Kot opozarja, tudi sam meni, da je politična enotnost za vsako ceno smešna, skoraj nevarna, utvara. Po njegovem imamo namreč v demokratični družbi spričo mandata ljudi različne vloge in odgovornosti. Prav zato njegova pripravljenost za posvetovanje in celo sodelovanje s političnimi tekmeci "nikoli ni in nikoli ne bo poskušalo obiti pristojnosti institucij ali vlog, ki jih znotraj njih imamo".

"Doslej štirje podpisani sporazumi vladnih in opozicijskih strank glede različnih vprašanj niso nikoli zamajali pravnega in političnega reda v državi. So pa pripomogli, da smo nekatere velike cilje dosegli lažje. Brez tega sodelovanja jih morda niti ne bi," je spomnil Pahor.

Položaj, v katerem se je "sedaj znašla Slovenija skupaj z razvitim svetom, je izjemno zahteven", zato je po navedbah premiera zdaj najmanj, kar si lahko vsi skupaj želimo, to, "da bi običajne politične razlike in tekmovanja prerasla v nepotrebna politična zaostrovanja, ki bi se jim lahko izognili s koristnimi posvetovanji," je zapisal premier in dodal, da so stranke v ta namen pred časom sklenile tudi ustni dogovor o sodelovanju pri premagovanju gospodarske in finančne krize.

Vendar pa tudi omenjeni dogovor po mnenju Pahorja ne spremeni odgovornosti vlade ali koalicije, ki jo sestavlja, "zato dobro vem, da se je najprej treba potruditi za odlično sodelovanje z zavezniki. Po svojih najboljših močeh si bom prizadeval za oblikovanje soglasja v koaliciji in za homogenost vlade, ki jo vodim," je glede odnosov v koaliciji še zapisal Pahor.