Ziherl Pahorja poziva, naj s svojimi potezami Janši ne utira poti za ponoven prevzem oblasti, ter ga roti, naj opusti posvetovanja z njim. Prepričan je tudi, da premier potrebuje premislek o svojih predvolilnih obljubah in o svoji zmoti, da lahko mimo načel demokratičnega parlamentarizma sodeluje z vodjo opozicije.

"V dobro vseh nas državljanov Slovenije si želim, da prevzameš vladanje v svoje roke. In se vrneš na pot načel in vrednot, ki so nas združile v koalicijo," med drugim piše Ziherl, ki Pahorja sprašuje, ali res ne spregleda Janševe igre: "Izkoristil bo tvojo politiko združevanja in tvoje posvete z njim, da bo vedno bolj prevzemal vodilno vlogo."

Pahorjevo iskanje konsenza ima pri Janši (ob zanemarjanju mnenj koalicijskih ministrov) prav nasprotni učinek, je prepričan podpredsednik LDS, v potrditev svojega pisanja pa izpostavlja izsiljevanje Janše pri sprejetju zaključnega računa za leto 2007. Prostor za sodelovanje je v parlamentarni demokraciji državni zbor, Janša pa, nasprotno, skuša državni zbor s svojim izsiljevanjem razvrednotiti, pri čemur mu Pahor uslužno pomaga, tudi za ceno kršitev načel parlamentarizma, je kritičen Ziherl.

Premier Pahor pisma včeraj ni komentiral, so nam pa v njegovem kabinetu potrdili, da je z njim seznanjen. Tudi v SD pisma uradno niso želeli komentirati, neuradno pa je mogoče slišati, da se kar nekaj poslancev z njegovo vsebino strinja.

Čeprav nihče ne oporeka temu, da ima vsak pravico izraziti svoje mnenje, pa je vendarle marsikoga včeraj zmotil predvsem način Ziherlove komunikacije. Primerneje bi bilo, da bi se Pahor in Ziherl kot predstavnika najvišjega vodstva dveh strank vladajoče koalicije pogovorila na štiri oči, so včeraj poudarili naši sogovorniki.

Podpredsednik LDS Ziherl je v pismu predstavil svoje osebno stališče, ki ga organi stranke niso obravnavali, pa je včeraj dejala predsednica liberalne demokracije Katarina Kresal. Glede Ziherlovih očitkov Janši pa je dejala le, da je Janša svojo predstavo o sodelovanju s koalicijo najbolje pokazal, ko je pogojeval glasovanje o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato s potrditvijo zaključnega računa za leto 2007.

Predsednik DeSUS Karl Erajvec se s pogledi Ziherla ne strinja v celoti, strinja pa se s tem, da koalicija ne sme biti preveč popustljiva do opozicije. "Zato tudi sam ne podpiram sodelovanja v partnerstvu za razvoj, ker se mi ne zdi, da bo od njega kakšna posebna korist za rešitev finančne in gospodarske krize," pravi Erjavec.