Njegovo potrditev je namreč SDS postavila kot pogoj za udeležbo pri nadaljnjih glasovanjih - torej tudi pri glasovanju o obeh ratifikacijah, ki za potrditev v parlamentu potrebujeta dvotretjinsko večino vseh (torej najmanj 61 glasov) poslancev. Koalicijski poslanci, ki so pred desetimi dnevi nasprotovali potrditvi zaključnega računa (ta prejšnji vladi Janeza Janše priznava proračunski presežek, čeprav je računsko sodišče ugotovilo, da je šlo za primanjkljaj), naj bi danes to "napako" popravili. Čeprav je izsiljevanje SDS, kot so potezo označili v koaliciji, sprožilo precej vroče krvi, pa naj bi danes predvsem s prisotnostjo pri glasovanju omogočili, da bo zaključni račun sprejet.

Proti naj bi poleg poslancev LDS glasovali le Dušan Kumer (SD), Franc Žnidaršič (DeSUS) ter iz Zares Franco Juri in Vili Trofenik. Ob napovedih, da bodo koalicijski poslanci večinoma zagotovili kvorum, a se bodo glasovanja vzdržali (približno deset poslancev SD pa naj bi po naših informacijah vendarle glasovalo za zaključni račun), naj bi to za sprejetje zaključnega računa zadoščalo. V koaliciji je bilo sicer prejšnji teden zaznati bojazni, da bi jo utegnila SDS znova izigrati in jo prisiliti, da bi morali v drugo zaključni račun izglasovati poslanci vladnih strank. Vendar naj danes zapletov ne bi bilo. Če zaključni račun kljub "preštevanju" poslanskih glasov ne bi dobil podpore, pa je že slišati napovedi, da bi predsednik DZ Pavel Gantar skušal to poglavje zaključiti in bi ratifikaciji obeh protokolov kljub vsemu dal na glasovanje.

A če bo šlo danes v parlamentu pri zaključnem računu vse po načrtih, ratifikacija pristopnega protokola Hrvaške za Nato ni vprašljiva. Poleg koalicijskih poslancev naj bi za glasovali tudi poslanci SDS, ni pa pričakovati glasov SLS (ki se zavzemajo za preložitev glasovanja), SNS in nepovezanega poslanca Franca Pukšiča.