Udeležence celodnevnega posveta, ki ga pripravljata ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) ter Center RS za mobilnost ter evropske programe izobraževanja in usposabljanja, bo uvodoma nagovoril minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, za njim pa bo nekdanji šolski minister Pavel Zgaga govoril na temo uresničevanja bolonjskega procesa. V nadaljevanju bodo rektorji Andreja Kocijančič (Univerza v Ljubljani), Ivan Rozman (Univerza v Mariboru) in Rado Bohinc (Univerza na Primorskem) ter predsednik Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik podali ocene bolonjske prenove visokega šolstva v Sloveniji.

Svojo oceno bodo predstavili tudi predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), član sveta za visoko šolstvo in predsednik senata za akreditacijo Jože Flašker pa bo govoril o vsebinski prenovi visokega šolstva. Popoldne bo sledila okrogla miza z naslovom Kakšno visoko šolstvo potrebuje Evropa po letu 2010? Na njej bodo sodelovali minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter bivši predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, ekonomist Franček Drenovec, predstavnica družbe Gorenje Irena Vodopivec ter predstavnik ŠOS Rok Primožič.

Prav s študijskim letom 2009/10 bo vpis v prve letnike visokošolskih programov mogoč samo še v prenovljene oz. nove bolonjske študijske programe. S t.i. bolonjsko reformo študija naj bi države EU dosegle konkurenčni preboj v odnosu do drugih, predvsem azijskih držav. Reforma predvideva med drugim krajši dodiplomski študij, uvaja kreditni sistem, omogočil pa naj bi tudi večjo mobilnost študentov in docentov. Slovenija je imela v preteklih letih največ težav s prepočasnim prenavljanjem bolonjskih študijskih programov, prav tako pa ostaja odprto vprašanje absolventskega staža ob koncu prve bolonjske stopnje.