Kot je povedal vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi, sta sestanek sklicala ministrica za javno upravo in minister za finance. Sindikatom želita predstaviti predlog, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden. To po besedah Posedija pomeni, "da sindikati nekega odgovora verjetno še nimamo".

Sicer pa so se sindikati že prejšnji teden dogovorili, da se danes dobijo, vendar ne v zvezi z vladnim predlogom, je povedal vodja sindikalne pogajalske skupine. Ker so dogovorjeni le uro pred sestankom z vladno pogajalsko skupino, Posedi napoveduje, da sestanek sindikatov, tudi če bo, ne bo usklajevalne narave.

Po predlogu, ki ga je v četrtek sprejela vlada, se splošna uskladitev plač s 1. julijem letos ne bi izvedla. Tretja četrtina uskladitve plač javnih uslužbencev bi se s 1. septembra letos premaknila na 1. januar 2010, četrta četrtina pa s 1. marca 2010 na 1. januar 2011.

Spremenili bi se tudi pogoji za napredovanje v plačne razrede za javne uslužbence in funkcionarje za leti 2009 in 2010. Zadnja tretjina nesorazmerij plač funkcionarjev bi se s 1. julijem 2009 premaknila na 1. januar 2011, plače direktorjev v javnem sektorju pa bi se uskladile v enakih rokih kot ostale plače. Vlada pa bi med drugim znižala tudi regres javnim uslužbencem, in sicer na 75 odstotkov obsega sredstev za regres iz leta 2008.