"MSS je krovna mladinska organizacija, ki ne bi smela biti politični poligon za podmladke, ampak za mladinske organizacije," je za STA dejala predsednica Zares aktivnih, podmladka Zaresa. Prepričana je namreč, da pri glasovanju o njihovem članstvu nista bila dva člana vzdržana, temveč da je Slovenska demokratska mladina (SDM) glasovala proti.

Po njenih besedah gre pri glasovanju zgolj za formalnost, saj je pozitivno mnenje k njihovemu članstvu izrekel že kolegij predsednika, kar naj bi druge organizacije zgolj potrdile. V sredo pa je zbor, na katerem je bilo prisotnih devet organizacij MSS, pridružno članstvo Zares aktivnih zavrnil s sedmimi glasovi za, enim vzdržanim in enim glasom proti, je dejala. Za članstvo v MSS bi podmladek potreboval osem od 15 glasov članic, torej absolutno večino.

Stankovičeva je zatrdila, da je proti glasovala SDM, ena nepolitična organizacija pa je bila vzdržana, a je obenem poudarila, da imajo organizacije po statutu pravico tako glasovati.

Za SDM izjave Zares aktivnih o glasovanju na MSS zavajajoče

Izjave Zares aktivnih, podmladka Zaresa, da je predstavnik Slovenske demokratske mladine (SDM) glasoval proti njihovemu sprejemu v Mladinski svet Slovenije (MSS), so za SDM neresnične in zavajajoče. Kot pojasnjujejo, se je podpredsednik SDM Simon Šuler pri glasovanju vzdržal, poleg SDM pa se je pri glasovanju vzdržala še ena od članic MSS.

Kot so za STA še zapisali v SDM, podmladku SDS, se glede na neresnično izjavo podmladka Zaresa "upravičeno pojavlja dvom, ali ima takšna organizacija ustrezne vrednote, ki so poleg formalnih pogojev zelo pomembne, posebno pri odločanju za sprejem novih članic v Mladinski svet Slovenije".

Medtem je predsednik MSS Kamal Izidor Shaker  zatrdil drugače, in sicer, da podmladek ni bil sprejet v članstvo, ker je za sprejem glasovalo 7 organizacij, 2 pa sta bili vzdržani.

Statut MSS predvideva, da je za sprejem v članstvo potrebna absolutna večina vseh organizacij članic. Vseh organizacij je 15, iz česar lahko sklepamo, da je za članstvo glasovala ena organizacija premalo, da bi bili sprejeti, je zapisal Shaker in dodal, da je k rezultatom morebiti prispevala tudi relativno nizka udeležba na seji zbora.

Kot je še pojasnil, je vodstvo MSS vlogo Zares aktivnih za članstvo že predhodno obravnavalo v skladu s pristojnostmi. Ugotovilo je, da je vloga za članstvo Zares aktivnih popolna, da organizacija ustreza merilom, in jo je priporočilo zboru MSS za sprejem v članstvo.

"Pred glasovanjem pa je bilo natančno pojasnjeno, koliko glasov je potrebnih, da bo organizacija sprejeta v članstvo. Sama odločitev o glasovanju je seveda prepuščena posameznim organizacijam članicam oz. sodelujočim na seji," je še poudaril predsednik MSS.