V primerjavi s tekočim študijskim letom bo v študijskem letu 2009/10 na voljo skupaj dobrih 1500 vpisnih mest več. Od tega bo za redni študij 816 mest več, za izrednega pa 692. Vse univerze so z izjemo Univerze na Primorskem povečale zlasti vpisna mesta za redni študij.

Po besedah ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča gre za "hvalevreden trend" v smeri povečanja vpisa v redni študij, čeprav se je razmerje do izrednega študija malenkost poslabšalo. Od razpisanih mest jih je tako 72,6 odstotka za redni študij in 27,4 odstotka za izrednega.

Do tega "poslabšanja" je prišlo, kot je pojasnil minister, zaradi odločitve ministrstva, da "ne bomo posegali, tam kjer so formalno izpolnjeni pogoji, z administrativnim omejevanjem vpisa".

Golobič je poudaril še, da so poskušali "bolj dosledno kot morda v preteklosti vztrajati pri tem, da morajo vse ustanove, ki izvajajo visokošolski in univerzitetni program, v maksimalni možni meri zadostiti vsem predpisanim kriterijem". Pri tem so fakultetam oz. univerzam po Golobičevih besedah naložili "kar nekaj dodatnega dela", zato pa na koncu dosegli, da razpisani programi "izpolnjujejo vse ključne kriterije, predvsem glede habilitiranosti učiteljev in zagotavljanja drugih pogojev".

Zadnje obdobje je bilo prav zaradi prehoda na "popoln" bolonjski študij po Golobičevo sicer "precej naporno" tako za univerze in visokošolske zavode, ki so morali prilagoditi programe, kot za ministrstvo, ki je moralo poskrbeti za akreditacije in vpis programov v razvid.

Razmerje med družboslovjem in naravoslovjem se je prav zaradi odločitve, da ne bodo šli v omejevanje, iz vidika naravoslovja poslabšalo, je pojasnil minister. Dodal je, da bi omejitev vpisa v redni študij na posameznih področjih imela za posledico zgolj povečan vpis v izredni študij, ne bi pa s tem bistveno posegli v ta razmerja. Po njegovo bo treba za povečanje zanimanja za naravoslovje uporabiti druge pristope, zlasti promocijo in dojemanje perspektiv glede kariernih možnosti na tem področju.

Generalni direktor direktorata za znanost in visoko šolstvo Marko Perdih pa je napovedal, da se bo glede na predvidevanja o dejanskem vpisu verjetno v korist rednega zmanjšal vpis v izredni študij.

Golobič je med drugim povedal, da zaenkrat ne načrtujejo organizacije posvetov z mladimi, kot je bila praksa v preteklosti. Kot je pojasnil, so pobudo za promocijo študija prevzele fakultete same, na ministrstvu pa menijo, da gre pri tem za primernejšo obliko.

Za študijsko leto 2009/10 je razpisanih 294 študijskih programov, od tega 76 visokošolskih strokovnih, 210 univerzitetnih in osem enovitih magistrskih študijskih programov.

Vlada je potrdila tudi vpisna mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce. Za prve je na voljo 949 mest za redni študij in 938 za izrednega, skupno 1887. Za vzporedni študij bo na voljo 1255 mest, od tega 981 za redni in 274 za izredni študij.

Informativni dnevi za bodoče študente bodo 13. februarja za redni, 14. februarja pa za izredni študij. Prve prijave se bodo zbirale od 10. februarja do 9. marca.