Hkrati so oglaševane cene stanovanj v drugi polovici lanskega leta začele po podatkih Slonep.net padati, kar potrjujejo tudi podatki statističnega urada in geodetske uprave. Stanovanja naj bi se tako v tretjem četrtletju lanskega leta pocenila za 0,7 odstotka, v zadnjem četrtletju pa še za 2,3 odstotka.

***Večji graf najdete tukaj***

Marko Püschner, urednik portala Slonep.net, meni, da bodo najemnine najverjetneje rasle tudi v letu 2009. "Kako intenzivna bo rast, je odvisno od vrste dejavnikov. Po zapisih v različnih medijih je mogoče sklepati, da je večje število stanovanj neoddanih. To pa potencialno lahko vpliva na rast najemnin. Če se bodo najemnine dvigale, pa ta rast verjetno ne bo tako intenzivna, kot je bila leta 2008," razlaga Püschner.

Dr. Andreja Cirman z ljubljanske ekonomske fakultete povezuje rast najemnin v lanskem letu z rastjo osebnih dohodkov prebivalstva, ki so jo lastniki nepremičnin prelili v višje najemnine. "Te so namreč veliko bolj povezane s kupno močjo kot same cene stanovanj. Prepričana sem, da se bodo dolgoročno cene stanovanj in najemnine uravnotežile. Trenutno so najemnine glede na cene stanovanj prenizke," ocenjuje Cirmanova. Na vprašanje, ali to pomeni, da se bodo najemnine torej še naprej dražile, pa odgovarja, da se bodo verjetno prej še naprej nižale cene nepremičnin.