Plače vodilnih v državnih podjetjih niso slabe, v številnih podjetjih pa ne smemo pozabiti tudi na nagrade; predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič je na primer lani prejel nagrado v višini treh mesečnih bruto plač, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir pa nagrado v višini 25 odstotkov letne osnove. To je za predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega "drobiž", saj je leta 2007 kot nagrado za uspešno poslovanje prejel 164.000 evrov bruto v delnicah Petrola in 157.000 evrov bruto v obliki drugih prejemkov in bonitet. Lani so se članom uprave Petrola nagrade zmanjšale za polovico.

Dremelj ima trikrat višjo plačo kot Pahor

Če primerjamo plače direktorjev in predsednikov uprav s povprečno plačo zaposlenega v teh podjetjih, ugotovimo, da je največji razkorak v Peku, ker prejema predsednica uprave Marta Gorjup Brejc kar 13-krat večjo plačo od povprečne plače "svojih" delavcev. Skoraj desetkrat višjo plačo od povprečja podrejenih ima tudi predsednik uprave Telekoma.

S plačami vodstvenih delavcev v "državnih podjetij" se lahko merijo le redke najvišje plače v javnem sektorju. Te brez izjeme pripadajo zdravstvu, saj so med prvimi 20 ustanovami z najvišjimi prejemki le bolnišnice in zdravstveni domovi. S plačami menedžerjev v podjetjih v državni lasti in najbolje plačanimi zdravstvenimi delavci se ne more primerjati noben slovenski politik. Plače premierja Boruta Pahorja in ministrov se namreč gibljejo "le" okoli 6000 evrov bruto, kar je trikrat manj kot prejema predsednik uprave Telekoma in več kot dvakrat manj kot znašajo najvišje plače v ljubljanskem in mariborskem UKC.

Nekateri direktorji se bodo odrekli nagradam

Vlado, ministrstvo za gospodarstvo in finančno ministrstvo smo povprašali, ali načrtujejo kakšne ukrepe za omejitev prejemkov in nagrad v podjetjih v državni lasti. Na ministrstvu za finance so nam skopo odgovorili, da se aktivno ukvarjajo s to problematiko in da bomo o podrobnostih pravočasno obveščeni, na gospodarskem ministrstvu pa so se opravičili zaradi prezasedenosti ministra. Sicer pa je že prejšnji mesec vlada sprejela priporočilo, naj podjetja v državni lasti ne izplačujejo nagrad.

V podjetju DDC Svetovanje in inženiring so povedali, da bo glavni direktor upošteval priporočila vlade in se odpovedal nagradi, ki lahko sicer znaša do 15 odstotkov vseh letnih prejemkov. Nagradi se bo odpovedal tudi direktor D.S.U., podjetje pa bo, kot pravijo, natančno preučilo razmere pri poslovanju in sprejelo ukrepe glede letošnje plačne politike direktorja in zaposlenih. Smernicam in usmeritvam vlade se bodo v celoti prilagodili tudi v sistemskem operaterju distribucijskega omrežja z električno energijo SODO. V Elektru Maribor so povedali, da predsedniku uprave že lani niso izplačali nagrade in da je ne načrtujejo niti letos. V drugih elektro podjetjih morebitne ukrepe še preučujejo.

Glede višine plač pa se podjetja v državni lasti izgovarjajo na nadzornike. V Aerodromu Ljubljana so povedali, da nadzorni svet ni "izrazil namere za dodatno zmanjševanje plač upravi, ki so, kot zatrjujejo, v primerjavi s prejšnjo upravo (pred julijem 2007) nižje za približno 30 odstotkov. V Novi KBM pravijo, da prejemki uprave predstavljajo manj kot 0,5 odstotka operativnih stroškov poslovanja in da jih vseskozi zmanjšujejo.

V Kapitalski družbi (Kad), od koder nam podatkov o plačah vodstvenih delavcev niso posredovali, o njihovem zniževanju ne razmišljajo, plač vodstvu pa ne nameravajo zniževati niti v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). V HSE se bodo o nagradah poslovodstvu odločali ob obravnavi poslovnih rezultatov za leto 2008. V Slovenskih železnicah pravijo, da se bodo o morebitnem zmanjševanju plač odločali v okviru poslovnega načrta za 2009, sicer pa pravijo, da ni v pripravi noben predlog o izplačilu nagrad za leto 2008.