"Lahko bi imel veliko stališč v zvezi z ravnanjem nekaterih visokih predstavnikov hrvaške politike, vendar pa se bom kot predsednik vlade vzdržal teh izjav in ocen, saj se mi zdi, da je potrebno ustvarjati vzdušje, da pride do krepitve medsebojnega zaupanja," je na novinarski konferenci po vrhu koalicije dejal Pahor.

Da omenjenega zaupanja med državama trenutno ni, je po njegovem več kot očitno iz ravnanja hrvaške strani. Pri tem je Pahor izpostavil zavrnitev povabila na pogovore v Ljubljani, ki ga je hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju poslal po slovenski blokadi pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

"V istem hipu, ko naši kolegi na hrvaški strani opozarjajo, da Slovenija zaradi dvostranskih vprašanj domnevno ne omogoča njihovega približevanja EU, ne pristanejo na dvostransko srečanje, kjer bi se ukvarjali s temi vprašanji. To je nek paradoks. Kljub temu si bom kot predsednik vlade prizadeval za to, da ta zaplet dobi razplet pod določenimi pogoji, ki jih bomo dorekli ne samo v koaliciji, ampak tudi v okviru nekega nacionalnega konsenza v DZ," je še poudaril Pahor.

Za državama je po njegovih besedah 15 let vzponov in padcev ter poskusov, da bi končno uredili nekatera dvostranska vprašanja, ki pa niso bili uspešni. "Zdaj je priložnost, da začnemo znova. Verjetno je ta začetek težak, zato bi se izognil vsaki izjavi, ki bi pomenila, da bi bil ta začetek še težji," je dejal Pahor.

Po njegovih besedah smo trenutno "priče priložnosti, da nekatere stvari uredimo, za kar pa bo po potrebno okrepiti medsebojno zaupanje". "Moje reakcije ne bodo take, da bi prilivale olja na ogenj, ampak bodo poskušale iskati neko pot, da do rešitve pride," je dejal Pahor in dodal, da bo do rešitve tudi prišlo, ko bodo pomisleki Slovenije do nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU umaknjeni.

"To je povezano z našimi nacionalnimi interesi, ki slovenski vladi velevajo, da mora ukrepati, če so ti ogroženi. Ogroženi pa so v takem smislu kot so sedaj, ko je v dokumentaciji za pristopna pogajanja Hrvaške prejudic državne meje", je še dodal premier.

Predsedniki koalicijskih strank so se na današnjem zasedanju dotaknili tudi vstopa Hrvaške v zvezo Nato. Dogovorili so se, da bodo vsi koalicijski poslanci konec meseca v parlamentu glasovali za vstop Hrvaške v severnoatlantsko zavezništvo. Za odločitev je sicer potrebna dvotretjinska podpora, zato so v koaliciji izrazili upanje, da bo podobno glasovala tudi opozicija.

Pahor: V naslednjih mesecih bomo dokončno prekinili s slabo prakso političnih kadrovanj

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se danes med drugim pogovarjali o delovanju koalicije. Ta bo po napovedih premiera Boruta Pahorja v naslednjih mesecih dokončno prekinila s slabo prakso političnih kadrovanj. Vrh koalicije je danes razpravljal tudi o varčevalnih ukrepih, sodelovanju z opozicijo in vojnih zakonih.

Po Pahorjevih besedah so predstavniki koalicije danes pozdravili in dali spodbudo delovanju Kadrovsko-akreditacijskega sveta. Kot je napovedal, pospešeno pripravljajo vse potrebno, da bi naslednji teden lahko sprejeli vso potrebno dokumentacijo za začetek njegovega delovanja. "To bo izredno pomemben člen v nameri vlade, da imenuje najboljše med najboljšimi, ne pa politično lojalne," poudarja Pahor.

Na današnjem sestanku so po njegovih besedah "prišli do nabora nekaterih odločitev, ki jih bo počasi servisirala vlada" in bodo pomenile dokončno prekinitev s slabo prakso političnih kadrovanj.

Kot je pojasnil Pahor, bodo v sredo vodje koalicijskih poslanskih skupin podpisali protokol koalicijskih poslanskih skupin o sodelovanju. Gre za pravila, ki urejajo način sodelovanja koalicijskih poslanskih skupin pa tudi delo vlade v komunikaciji z njimi, je pojasnil premier.

Erjavec: Koalicija se je poenotila v vseh vprašanjih

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je z današnjim sestankom vrha koalicije zelo zadovoljen, saj so se predstavniki koalicijskih strank po njegovih besedah poenotili v vseh odprtih vprašanjih. Dogovorili so se tudi, da bo minister za finance pripravil koncept za prenos Kapitalske družbe na ZPIZ, je še pojasnil Erjavec.

Današnji sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin SD, Zares, DeSUS in LDS je po Erjavčevih besedah dobra osnova za nadaljnje delo koalicije, zlasti pa vlade, ki ima pred seboj mnoge izzive. Koalicijski partnerji so se sicer dogovorili, da se bodo srečevali vsak mesec, s čimer se Erjavec strinja, saj je po njegovem mnenju prav, da se sproti pogovorijo o vseh odprtih vprašanjih. Predsednik DeSUS sicer nima občutka, da bi koalicija delovala kot "trojček plus ena" in se v njej, kot pravi, dobro počuti.

Na današnjem sestanku so se po Erjavčevih besedah koalicijski partnerji dogovorili tudi, da bo minister za finance Franci Križanič pripravil koncept za prenos Kapitalske družbe na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je tudi eno od določil koalicijskega sporazuma.