Po županovih besedah na Mestni občini Ljubljana (MOL) čakajo na realizacijo dogovora z ministrstvom za kulturo o umiku "škodljivega" odloka o zaščiti širšega območja tržnice. Rok se izteče konec februarja, župan pa napoveduje objavo razpisa za izbiro izvajalca za gradnjo mostu, ko bo odlok umaknjen.

To bo po njegovih besedah tudi edini del, ko se bodo sploh dotaknili Plečnikove dediščine na tržnici. V prvem polletju bodo na MOL pripravili dokumentacijo za gradbeno dovoljenje in "če bo po sreči, se bo prvi del začel graditi konec leta," je pojasnil Janković.

Odgovoril je tudi na očitke civilne iniciative Tržnice ne damo, ki se zavzema za trajno zaščito tržnice na državni ravni, za to pa so pripravljeni izkoristiti vsa pravna sredstva. Pojasnil je, da MOL v dogovoru z ministrstvom za kulturo predlaga zaščito celotne Plečnikova dediščine v Ljubljani.

Sporna garažna hiša

Spomnil je, da so predstavniki iniciative na sestanku julija lani predlagali gradnjo garaž v grajskem griču za 12.400 evrov na parkirno mesto. Kot je dejal Janković, jih je povabil, naj pripeljejo izvajalca, ki bo za toliko zgradil garažno hišo in bo MOL to tudi naročila, vendar se niso več oglasili.

Župan je ponovil, da bo tržnica zagotovo delovala tudi v času gradnje, ki se bo začela še letos. Na pomisleke, da lahko arheološka izkopavanja zavlečejo gradnjo in posledično po mnenju iniciative povzročijo odmrtje tržnice, je Janković odgovoril, da arheološka izkopavanja pozdravljajo. Najdišča bodo le še obogatila prostor tržnice, arheologi pa naj bi z izkopavanji začeli, ko bodo končali z deli na Kongresnem trgu. Arheologi so sicer že opravili sondaže na tržnici.

Za izkopavanja na Kongresnem trgu je že vse pripravljeno, čakajo le še na primerne vremenske pogoje, je pojasnil župan. Izkopavanja je MOL zaupala mimo razpisa javnemu zavodu Mestne galerije in muzej, saj gre za naročilo manjše vrednosti.

Začetek gradnje stadiona čez dva tedna

V dveh tednih pa naj bi se začela tudi gradnja Športnega parka Stožice. Janković je pojasnil, da v prihodnjem tednu pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja, prvi beton pa naj bi vlili čez dva tedna, ko naj bi v Stožicah potekala tudi županova redna novinarska konferenca.

Janković je še pojasnil, da o predlaganem stečaju za Gradis skupino G ne ve nič, vendar pa je partnerjem svetoval skupen sestanek. Prepričan je, da zahteva za stečaj enega od zasebnih partnerjev ne more ogroziti projekta gradnje v Stožicah.

Predsednica komisije za priznanja Milena Mileva Blažić je na novinarski konferenci predstavila nov odlok o priznanjih MOL in Javni razpis za podelitev priznanj, ki je bil objavljen v petek. Delo Četrtne skupnosti Šentvid pa je predstavil predsednik sveta ČS Bogomir Polajnar.