Razlog za skepticizem po ministrovih besedah kljub obljubi Rusije, da bo v torek ob 8. uri po srednjeevropskem času ponovno vzpostavila dobavo plina Evropi, še obstaja predvsem zato, ker vsa bilateralna vprašanja med Rusijo in Ukrajino niso rešena. "Gre predvsem za vprašanje tehničnega plina, ki je tudi samo jedro spora," je pojasnil.

EU se po izrednem srečanju sestaja z rusko in ukrajinsko stranjo, na kateri želi predvsem posredovati enoten poziv k takojšnji vzpostavitvi dobave plina ter se izogniti vsem spornim vprašanjem, ki bi lahko ogrozila dobavo plina. "Najpomembneje je, da plin jutri steče po ceveh, da se vzpostavi ustrezen nadzor," je poudaril minister.

Slovenija za zdaj zagotavlja stabilnost oskrbe gospodinjstev z alžirskim plinom preko Italije, s pospešenim črpanjem zalog v avstrijskem Baumagrtnu, prav tako pa obstajajo dogovori, da bi lahko črpali tudi zaloge na Hrvaškem s pomočjo Italije, o čemer potekajo tehnični dogovori, je pojasnil Lahovnik.

"Če bi se stvar zapletla, če se v tem tednu zadeva ne reši, pa bi v naslednjem tednu prišlo do resnejših zapletov, kjer bi morali razmišljati o odklopu posameznih podjetij, na primer železarn, kjer so - paradoksalno - lastniki Rusi. Pa ne zato, ker so Rusi, temveč zato, ker je hierarhija odklopov takšna," je še pojasnil minister.