Po standardih, po katerih bodo gradili džamijo v Ljubljani, se bodo zgledovale tudi druge občine, je na današnji novinarski konferenci dejala Novakova. Ljubljanskega župana zato poziva, da se zaveda vseh posledic odločitev, ki jih sprejema. "Slovenija naj bo zgled strpnega dialoga," je poudarila.

Islamsko skupnost v Sloveniji NSi sprašuje, ali bo versko-kulturni center namenjen širšemu območju, kot je Slovenija. Poleg tega jih zanima, ali se bo islamska skupnost izolirala in poglobila razliko med njenimi pripadniki in večinskim narodom ter koliko džamij še načrtujejo v Sloveniji.

Stranka se že pripravlja na volitve v Evropski parlament, ki bodo junija, je povedala predsednica NSi in evropska poslanka Novakova. Imenovan je že volilni štab, ki pripravlja strategijo volilne kampanje, kandidacijski postopek je odprt, nosilca liste pa bosta Novakova in Lojze Peterle. Lista bo po spolu uravnotežena, na njej bodo tudi mladi in znana imena tistih ljudi iz stranke, ki imajo evropske izkušnje. Predvidoma v februarju bo lista dokončno potrjena.

Novakova je povedala, da se je delegacija NSi v petek na Dunaju srečala z vodstvom avstrijske ljudske stranke. Spregovorili so tudi o vprašanju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Po njenih besedah je vodstvo avstrijske ljudske stranke izrazilo pripravljenost, da se problem reši.

Delegacija stranke je na Dunaju obiskala tudi študentski dom Korotan in Knafljev dom. V stranki menijo, da mora slovenska vlada podpreti Korotan pri reševanju njegovih težav, je danes še povedala Novakova.