Po naših informacijah je Martin Plut s položaja, ki ga je zasedal že v prejšnjem mandatu, moral oditi. To nam je včeraj dal vedeti tudi Plut, ki pa svoje zamenjave uradno ni hotel komentirati. Na ministrstvu uradno vztrajajo, da je bil razrešen na lastno željo.

O Martinu Plutu smo v Dnevniku prvič pisali v zvezi z obtožbami ustanoviteljev Nove univerze, da je omenjeni grobo pritiskal na Natašo Furman, uslužbenko, ki je vodila vpis Nove univerze v razvid visokošolskih organizacij. Obtožbe so na ministrstvu preverili, vendar pa so se - tako je javno zagotovil minister Gregor Golobič - izkazale za neutemeljene. Nato pa je na uredništvo Dnevnika prispelo več pisem, v katerih so anonimni informatorji, ki so razpolagali z zelo natančnimi osebnimi podatki ene od nekdanjih uslužbenk na ministrstvu, zatrjevali, da je Martin Plut zlorabljal svoj položaj, šikaniral podrejene in izkoriščal pooblastila. Plut je očitke zavrnil.

Po njegovem mnenju so ga doleteli tudi zato, ker se je upiral zahtevam po političnem kadrovanju - da bi torej zaposloval ljudi, ki so prihajali s priporočilom ministrice ali Nove Slovenije - in preglasno opozarjal na nezakonita ali drugače sporna početja, denimo na previsoke stroške za reprezentanco.

Minister Golobič se o očitkih zoper Pluta oziroma o morebitni (so)krivdi generalnega sekretarja tedaj ni izrekel. Povedal je le, da odnosi na MVZT niso dobri, da je nadpovprečno veliko zaposlenih na bolniških dopustih in da so podatki o fluktuaciji kadrov strašljivi. V času prejšnje ministrice Mojce Kucler Dolinar je namreč ministrstvo zapustilo kar 88 ljudi, 109 pa se jih je zaposlilo na novo.

Martina Pluta, je včeraj še sklenila vlada, bo zamenjal mag. Mirko Stopar, ki bo ta položaj zasedal do imenovanja generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, največ za dobo šest mesecev. Mag. Mirko Stopar je politolog z več kot dvanajstimi leti delovnih izkušenj; od lanskega februarja je zaposlen kot svetovalec načelnika generalštaba SV.