Ziherl je povedal, da bo odgovor glede zahtev Zidar Klemenčičeve v sredo poslal medijem. "Se pravi tam, kjer je bilo to objavljeno," je dodal. Na vprašanje, katere občečloveške vrednote je imel v mislih v svoji izjavi, je Ziherl odgovoril, da je zanimivo, "kako me želijo tožiti zaradi neke izjave, ko sploh ne vedo, katere občečloveške vrednote sem imel v mislih". Kot je pojasnil podpredsednik LDS, se to navezuje na izjavo v Dnevniku, ki jo je dal v času odstopa z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje v začetku lanskega decembra.

Po njegovih besedah to izjavo citira tudi Janševa odvetnica, a je, tako Ziherl, pomanjkljivo napisana. "Jaz sem točno izjavil, da Janšev način vladanja ogroža liberalne in občečloveške vrednote," je poudaril. Pri tem je pojasnil, da so med temi občečloveškimi vrednotami "zagotovo na prvem mestu tudi svoboščine in med njimi zagotovo pravica do svobode govora in izražanja svojega mnenja". "In ta nameravana tožba - jasno, da bo moral tožiti, ker svoje izjave ne bom preklical - je samo dokaz, da dejansko ogroža te vrednote, ker mi ne pusti svobode izražanja," je prepričan Ziherl.

Ziherl kritičen do Janševega odnosa do medijev in zdravstvenih reform

Ob tem je tudi izpostavil, da njegova izjava ni bila povezana z nekdanjim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, ampak s premierom Borutom Pahorjem. Pahor namreč po njegovem ni ravnal načelno in v skladu s predvolilnimi obljubami. Ob tem je Ziherl omenil predvolilno obljubo o spremembi načina vladanja, "ki ga je utiril Janša". Po njegovem mnenju je Pahor s tem, ko je v svoj kabinet povabil Rupla, "povozil vsa načela, s katerimi je šel na volitve". Rupel je namreč, kot meni podpredsednik LDS, "notoričen predstavnik Janševega načina vladanja".

Po Ziherlovih besedah je Janša, med drugim tudi z odnosom do ombudsmana, "demonstriral, kaj si misli o človekovih pravicah". Zatrdil je tudi, da je Janša s svojim načinom vladanja "precej ogrozil tudi pravico do zdravljenja", saj je, tako Ziherl, nekdanji premier "prek ministra za zdravje zmanjšal dostopnost in enakomerno dostopnost za vse do zdravstvenih uslug".Podpredsednik LDS je tudi prepričan, da je Janša z zakonom o RTV Sloveniji in s svojim odnosom do novinarjev ogrozil tudi svobodo medijev.