"Spremembe kolektivne pogodbe bodo šle v smeri manjših izdatkov za plače v javnem sektorju. V kolikor teh dogovorov ne bo mogoče doseči, lahko slednje uredimo z zakonom, skrajni ukrep pa je tudi morebitno odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju," je v izjavi za javnost po današnjem sestanku vlade s predstavniki sindikatov v javnem sektorju opozorila ministrica za javno upravo Pavlinič Krebsova.

Po mnenju ministrice bo sicer do dogovora med vlado in sindikati prišlo. "Zaupamo v zaposlene v javnem sektorju. Prepričani smo, da so pripravljeni deliti usodo delavcev v realnem sektorju," ocenjuje Pavlinič Krebsova. Obenem je pojasnila, da do usklajevanja plač v javnem sektorju meseca septembra ne bo prišlo, v kolikor bodo finančne razmere takšne, da povečanje plač v javnem sektorju ne bo presegalo določene produktivnosti v letu 2009.

Država bi po njenih besedah do leta 2010 za odpravo plačnih nesorazmerij potrebovala 450 milijonov evrov, "vendar jih nima. Država ima od leta 2004 do leta 2007 v ta namen privarčevanih okoli 114 milijonov evrov, do leta 2008 pa okoli 120 milijonov evrov".