Na letališču je predstavnika slovenske vlade pričakal načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) generalpodpolkovnik Albin Gutman. Obrambna ministrica pa je izpostavila pomen SV na Kosovu. Ta je po njenih besedah zelo velik, saj SV prihaja iz okolja, kjer "še vedno znamo razumeti probleme, ki jih imajo na Kosovu".

Kot je zatrdila, so vojaki dobro usposobljeni in imajo občutek za kosovsko prebivalstvo, poleg tega so tudi "dokaj številčni". "Tako lahko podpremo tudi potrebe našega gospodarstva, če bi bilo zainteresirano in bi želelo tu delovati bolj intenzivno," je izpostavila Jelušičeva.

Pahor in Jelušičeva se v tem času mudita na srečanju s poveljnikom Kforja generalpodpolkovnikom Emiliom Gayem. Nato se bosta v vojaški bazi Villagio Italia v bližini Peči, kjer je nastanjena glavnina slovenskih vojakov, sestala še s poveljnikom večnacionalnih sil Zahod, brigadirjem Giovannijem Armentanijem.

Zatem bosta sprejela poveljnika 18. kontingenta SV na Kosovu majorja Tomaža Radoševiča ter se srečala s slovenskimi pripadniki v okviru vseh treh mirovnih misij. Sledila bo še slovesnost ob slovenskem dnevu samostojnosti in enotnosti, na kateri bo Pahor slavnostni govornik.

V operaciji kriznega odzivanja v sestavi sil Kfor je na Kosovu 292 pripadnic in pripadnikov 18. slovenskega kontingenta, v okviru operacij Unmik in Eulex pa sodelujejo tudi slovenski policisti.