Dogovorili so se, da bo prof. dr. Primož Strojan, predstojnik sektorja za radioterapijo, vodstvu danes pisno pojasnil, zakaj in s kakšnim namenom je skupaj s še 33 specialisti in specializanti s svojega oddelka marca letos brez vednosti vodstva na naslovu Onkološkega inštituta ustanovil Zasebni zavod za onkologijo in radioterapijo, ki naj bi opravljal enako dejavnost kot njegov oddelek pa tudi viri financiranja naj bi bili isti.

Včeraj se je na to odzval tudi minister za zdravje Borut Miklavčič, ki je bil do imenovanja za ministra član sveta Onkološkega inštituta. Minister je presenečen, ker je informacijo o zasebnem zavodu tudi on dobil z anonimno pošto in o tem kot član sveta zavoda ni bil obveščen že prej. "Če so ustanovitelji zavoda mislili resno, bi bilo prav, da bi o ustanovitvi spregovorili javno," je prepričan minister. Meni, da morata glede na določila internih aktov Onkološkega inštituta ustanovitev zasebnega zavoda najprej komentirati poslovodstvo in svet inštituta, ministrstvo pa se bo do tega opredelilo, ko bo o zavodu dobilo uradni dokument. Zasebni zavod na ministrstvo ni dal vloge za dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Borut Miklavčič si ne more predstavljati, "da bi zaposleni v Leku ali Krki ustanovili svojo družbo z enako dejavnostjo na istem naslovu."

Zdravniška zbornica Slovenije je podprla specialiste iz sektorja za radioterapijo na Onkološkem inštitutu, ki so ustanovili zasebni zavod za onkologijo in radioterapijo. "Če obstoječe organizacijske oblike zdravnike strokovno utesnjujejo, poleg tega pa so nenehno preobremenjeni in slabo plačani, je razumljivo, da bodo iskali možnosti, poti in organizacijske oblike za optimalnejše zdravljenje bolnikov ter razvoj in upravljanje svoje strokovne in profesionalne poti," je poudarila predsednica zdravniške zbornice, prim. asist. Gordana Kalan Živčec.