Kot navaja Gorenak, je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič 11. decembra 2008 izjavil, da že poteka izdajanje odločb tako imenovanim izbrisanim na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki naj bi jo ministrstvo za notranje zadeve uresničilo v celoti. Ob tem Gorenak Kresalovo opozarja na "pravno mnenje iz leta 2003, ki so ga podpisali priznani slovenski pravni strokovnjaki dr. Pirnat, dr. Kavčič, dr. Cerar, dr. Bučar in drugi. V njem so nedvoumno zapisali, da je neposredna uporaba odločbe ustavnega sodišča za izdajanje odločb tako imenovanim izbrisanim nezakonita in neustavna," je zapisal Gorenak.

Gorenak: Dodatno sem zaskrbljen tudi nad Vajglovimi izjavami

Predsednik odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je, kot navaja, "dodatno zaskrbljen nad izjavami predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla, ko je na srečanju s srbskim državnim sekretarjem Dragoljubom Mičunovićem 10. decembra v Beogradu napovedal, da bodo tako imenovani izbrisani dobili dokumente in odškodnino". Kot navaja Gorenak, je namreč Vajgl obljubil nekaj, "kar so slovenske volivke in volivci na referendumu aprila 2004 s 95 odstotki, torej skoraj soglasno zavrnili".

Vse to po njegovem kaže na koordinirano akcijo vsaj dela koalicije - LDS in Zaresa - "kar je gotovo v nasprotju z javno izraženimi stališči predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je večkrat izjavil, da je to vprašanje potrebno rešiti z ustavnim zakonom".

Zaradi vsega omenjenega predsednik odbora DZ Kresalovo poziva, naj mu najpozneje do petka pisno pojasni, ali Klemenčičeva izjava drži, če drži, pa naj mu priloži pravne utemeljitve za izdajanje odločb t.i. izbrisanim. Hkrati si Gorenak želi tudi informacijo o tem, kdaj in kako bo Kresalova pristopila "k uresničevanju referendumsko izražene volje ljudi, ki so jo s tako prepričljivo večino izrazili leta 2004".