Kot je danes že znano, je ministrstvo ponudnike oklepnikov obravnavalo neenakopravno, med samim postopkom je popolnoma spremenilo predmet naročila in tudi pri tem diskriminiralo enega od ponudnikov.

Dodajmo, da smo zahtevali tudi vpogled v dokument iz decembra 2006, v katerem je Erjavec generalštabu postavil takšne okvire za nakup oklepnikov, da ne omogočajo doseganja strateških ciljev in zavez zvezi Nato. Z ministrstva smo v četrtek dobili odgovor, da "ministrstvo za obrambo v prihodnje ne bo komentiralo odločitev, ki so bile glede projekta sprejete v prejšnjem mandatu".

S tem odgovorom je ministrica Jelušičeva sporočila, da dejanj prejšnjega obrambnega ministrstva ne mislijo več javno problematizirati. Kljub temu, pa bi se ministrica morala držati zakona o medijih, ki državnim organom nalaga, da medijem na vprašanja odgovarjajo v obliki celovitih in resničnih informacij.

Je pa ministrica Jelušičeva dala daljši intervju za Sobotno prilogo Dela, v kateri je prejšnjega obrambnega ministra Karla Erjavca glede nakupa oklepnikov vzela v bran: "Ni Erjavec kriv, če smo dobili neustrezna vozila ali če so bila pogajanja za Elbitovo oborožitveno postajo napačna." Pri tem je treba povedati, da je prav Erjavec podpisnik pogodbe, s katero je za dobavitelja oborožitvenih postaj izbral Elbit, čeprav je bil opozorjen, da to izraelsko podjetje teh postaj še ni razvilo dlje kot do prototipa. Je pa Jelušičeva posredno priznala, da Erjavčev nakup oklepnikov povzroča težave glede obljub Natu: "Po tem, kar smo zagotavljali Natu, da smo sposobni narediti, smo dolžni pripraviti bojno skupino, ki bo lahko sodelovala v vseh operacijah." Slovenija je namreč Natu obljubila eno srednjo bojno skupino, ki pa je, kljub porabljenim 278 milijonom evrom za patrie, ni mogoče oblikovati.