Včeraj je poslanska skupina SDS Pukšičevo odločitev o prestopu med samostojne poslance obžalovala. Toda po besedah vodje Jožeta Tanka poslanska skupina še vedno meni, da je postopek pri delitvi funkcij v odborih in komisijah potekal korektno in enakopravno do vseh članov poslanske skupine.

Pukšiču naj bi zagotovili normalno delo

Poslanska skupina je Pukšičev izstop torej vzela na znanje in hkrati sklenila v odbora za zunanje zadeve in za lokalno samoupravo ter v komisijo za Slovence po svetu, katerih član je bil do zdaj Pukšič, imenovati druge svoje poslance. Pukšič ima pravico še naprej kot nepovezani poslanec delovati v teh ali v drugih delovnih telesih, vendar mora to prej odobriti kolegij predsednika državnega zbora. S to spremembo se poruši dogovorjeno razmerje med strankami v omenjenih delovnih telesih, kar utegne sprožiti nove spore. Za zdaj je predsednik parlamenta Pavel Gantar Pukšiču obljubil, da mu bo zagotovil vse razmere za normalno poslansko delo.

Bo SDS uveljavljala pogodbo?

Vendar je to manjši zaplet, kot bo nastal, če bo SDS uveljavila pogodbo, ki jo je Franc Pukšič – tako kot vsi drugi kandidati na listi SDS – podpisal pred volitvami. Podrobnosti te pogodbe niso znane, vendar v SDS ne zanikajo, da pomeni pravzaprav podpisano izjavo poslanca o odstopu s poslanskega položaja. Da pogodba – običajno stranke v njo zapišejo, da mora njihov kandidat na volitvah vrniti stroške, ki jih je stranka imela z njim, če pozneje prestopi v katero drugo stranko, običajno določijo tudi odstotek poslanske plače, ki ga mora poslanec kot članarino nakazovati stranki, in še druge obveznosti – res vsebuje bianko podpisano odstopno izjavo, nam je potrdil tudi Pukšič. Prepričan je, da mu, četudi jo je podpisal, poslanskega mandata ne morejo vzeti, ker mu ga ni dala stranka, ampak ga je za poslanca izvolilo ljudstvo.

Da bi tovrstne pogodbe težko prestale ustavno presojo ali presojo na rednem sodišču, če bi do tega prišlo, meni tudi velika večina pravnih strokovnjakov. Pri tem je ključnega pomena presoja, ali je bil kandidat za poslanca v podpis take pogodbe oziroma vnaprejšnje odstopne izjave, ki jo ima potem šef stranke v svojem predalu, prisiljen ali ne. Obstaja tudi razlaga, da poslanec tako odstopno izjavo, če bi jo hoteli uporabiti zoper njega, kratko malo prekliče pri notarju.

Uveljavitev pogodbe ni izključena

Vrh SDS zoper Pukšiča te podpisane izjave verjetno ne bo uporabil, čeprav po besedah vodje poslanske skupine to ni povsem izključeno. Sprožilo bi namreč škandal, ki si ga zaradi poraza na volitvah očitno nekoliko razrahljana stranka ne more privoščiti. Če že, bo SDS verjetno s postopki zavlačevala, dokler ne mine pol leta po volitvah. V tem primeru bi – ob uspešnem »odstopu« Franca Pukšiča – SDS zadržala sedež v parlamentu, le zasedla bi ga za Pukšičem uvrščena kandidatka (Helena Neudauer) v osmi volilni enoti. Če pa bi Pukšiča »odstopili« prej kot v šestih mesecih po volitvah, zakon narekuje razpis nadomestnih volitev. Te bi samo v tej volilni enoti potekale tako, da bi stranke predlagale po enega kandidata za izpraznjeno mesto in poslanec bi postal kandidat tiste stranke, ki bi zbrala največ glasov. Se pravi po večinskem sistemu, pri čemer ne bi bilo nujno, da zmaga kandidat SDS.