Cene vinjet ne bomo spremenili, je danes na novinarski konferenci povedal minister za promet Patrick Vlačič. Ob tem je dodal, da pa bo v prihodnje ključno, da se nastavi sistem, ki bo omogočal vzdržnost avtocestnega programa. Trenutni sistem namreč ni vzdržen.

Dnevnikove informacije

Po preverjenih informacijah bo Vlačič potrdil Križaničeve besede in vlada letnih vinjet, ki veljajo od 1. decembra 2008 do 31. januarja 2010, za zdaj ne bo podražila. Prav tako še ne bo uvedla kratkoročnih vinjet.

Letne vinjete po ceni 55 evrov je Dars prodajalcem že dostavil in jim bo danes naročil, naj jih začnejo prodajati. Na večjih bencinskih servisih jih bo mogoče kupiti že sredi dneva, drugod pa bodo naprodaj šele jutri zjutraj.

Ne glede na to, da je cena letnih vinjet za zdaj nespremenjena, pa se utegnejo kmalu podražiti. Nobena skrivnost ni več, da zdajšnje cene vinjet načenjajo finančno vzdržnost Darsa, kar sta pred časom potrdila tako Vlačič kot Križanič. V prihodnje se bodo pojavile tudi težave pri financiranju novih avtocest. Dars je pred uvedbo vinjet na novih odsekih zbral več denarja s cestnino, z vinjetami pa bo dotok denarja, ne glede na nove avtocestne odseke, ostal enak. Uvedba vinjet je pred časom povzročila tudi spor z evropsko komisijo. Ta od Slovenije zahteva uvedbo kratkoročnih vinjet, ki bodo sorazmerno cenejše od letnih in polletnih.

Zmanjkalo naj bi časa

Vlada bi vinjete že podražila, če ji pred 1. decembrom, začetkom veljavnosti letnih vinjet, ne bi zmanjkalo časa za spremembo uredbe o cestnini in zakona o javnih cestah. Odločitev o nadaljnjih korakih bo morala vlada sprejeti kmalu, tudi zaradi pričakovanj in pritiskov evropske komisije.
Ta je na začetku meseca zamrznila kohezijska sredstva za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica–Draženci v vrednosti 40 milijonov evrov, glede na opozorila iz Bruslja pa bi komisija lahko Sloveniji odrekla še več denarja, saj naj bi podobno usodo doživela tudi odsek Bič–Hruškovje in rezervni projekt Draženci–Gruškovje. V zadnjih dneh so v uradu evropske komisarke za regionalni razvoj Danute Hübner zagotovili, da bodo Sloveniji sprostili kohezijska sredstva že v primeru, da bo vlada pokazala pripravljenost in namero vinjetni sistem urediti tako, da ne bo več nepravičen do tujcev. V evropski komisiji pričakujejo, da se bo to zgodilo čim prej.

Prometni minister Patrick Vlačič in finančni minister Franci Križanič ne želita napovedovati, kdaj in kako se bo vlada lotila zadrege z vinjetami, ki se bo morda še dodatno zapletla. V Zvezi potrošnikov Slovenije menijo, da bi bile spremembe vinjetnega sistema in podražitve vinjet po 1. decembru s stališča potrošnikov nesprejemljive. V primeru, da se bodo zgodile, nikakor ne smejo vplivati na tiste, ki bodo vinjete kupili pred podražitvami. Ker količina pri nakupu letnih vinjet ni omejena, se lahko zgodi, da bi jih nekateri kupovali na zalogo in jih preprodajali po podražitvi, še opozarjajo pri Zvezi potrošnikov.