Erjavčevi oklepniki so namreč preslabo oboroženi, kar pomeni, da pogodba, vredna kar 278 milijonov evrov, ne dosega ciljev, zastavljenih v strateških dokumentih.

To ima določene posledice. Namesto da bi se z nakupom ustrezno oboroženih oklepnikov 8x8 povečala ognjena moč Slovenske vojske, kot je bilo predvideno s strateškimi dokumenti, bo imela vojska kljub ogromni naložbi še naprej samo lahke bataljone. To pa ima zaradi hkratnega zmanjševanja števila vojakov izredno slabe posledice za obrambno sposobnost države, poleg tega pa gre tudi za nesmotrno trošenje proračunskega denarja.

Dokumentacijo nakupa oklepnikov, ki je skoraj vsa po vrsti zaupna, je že preučila komisija za preprečevanje korupcije in ugotovila, da je prišlo do bistvene razlike med zahtevanimi in izbranimi paketi vozil 8x8. Komisija je ocenila, da so podani razlogi za sum o storitvi kaznivega dejanja, zato je tožilstvo pozvala, naj oceni, "ali odgovornost za zmanjšano ognjeno moč naročenih oklepnikov in posledično zmanjšanje obrambne sposobnosti ter nacionalne varnosti pomeni tudi katero od kaznivih dejanj zoper varnost in obrambno moč Republike Slovenije". Med ta kazniva dejanja sodijo tudi veleizdaja, sabotaža in nevestno ravnanje s sredstvi za obrambo. Tožilstvo smo včeraj zaprosili za pojasnilo, kaj so doslej naredili na tem področju, vendar odgovorov nismo dobili.

Prav tako včeraj kljub izrecni prošnji nismo dobili možnosti za pogovor z ministrom Karlom Erjavcem, glavnim pogajalcem s Patrio brigadirjem Draganom Bavčarjem in načelnikom generalštaba generalpolkovnikom Albinom Gutmanom. Dobili pa smo pojasnilo ministrstva, da so ugotovili, da "SV ne bo mogla zaključiti oblikovanja srednjega bataljona 8x8 istočasno z zaključkom nabave vozil 8x8 za ta bataljon". Dodajmo, da strokovna in medijska javnost na to opozarja že skoraj tri leta.

Od ministrstva tako še vedno pričakujemo, da odgovori na prva tri javno postavljena vprašanja in pojasni še, koliko denarja bo poleg sedanjih 278 milijonov evrov še treba nameniti za projekt 8x8.