"Izvedba takšnega bojkota bi imela številne posledice za delovanje države in vse tiste posameznike, ki so udeleženi v omenjenih sodnih postopkih. Nesprejemljivo je, da je k takšnemu bojkotu pozival nekdanji predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani in s tem pozval tudi h kršitvi ustavne pravice do sodnega varstva. Nekdo, ki poziva k bojkotu, ne more zagovarjati interesa države niti interesov resorja, ki naj bi ga prevzel," so zapisali na spletni strani SDS.

Mandatarja za sestavo nove vlade Boruta Pahorja zato pozivajo, naj Zalarja umakne kot kandidata za pravosodnega ministra. "Njegove besede namreč vzbujajo dvome o tem, da bo znal delovati kot varuh pravosodnega sistema in pravne države," menijo v SDS.

V Zalarjevem elektronskem sporočilu predsednici Slovenskega sodniškega društva (SSD) Roblekovi je po njihovem zanimiva tudi navedba, da "se je neugodno spremenila sestava ustavnega sodišča", kar po ocenah SDS nakazuje, da si nekateri politični funkcionarji lastijo pravosodni sistem.

Zalar je v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal Roblekovi in drugim članom SSD 10. januarja letos, med drugim pozval k bojkotu reševanja vseh civilnopravnih sporov, v katerih je edina tožeča stranka država ali podjetje, sklad ali druge organizacije v izključni državni lasti.

"Pritisk, ki ga Slovensko sodniško društvo lahko izvede, ne da bi tvegali očitek profesionalne samodegradacije, je poziv vsem sodnikom, članom sodnega sveta, naj premislijo o odstopu, ker ne morejo izvajati ene od temeljnih funkcij sodnega sveta, varovanja in vzdrževanja kolektivne sodniške neodvisnosti. SSD pa naj napove bojkot nadomestnih volitev v sodni svet," je Zalar še navedel v elektronskem sporočilu.

Dopis je sklenil s pozivom, naj se "določi rok na primer enega meseca, po izteku katerega bo SSD svoje ukrepe zaostrilo".