Na vprašanje, ali imajo v stranki DeSUS pripravljenega kakega alternativnega kandidata za ministra, če bi Erjavec dokončno zavrnil ponujeno mesto, je Vili Rezman odvrnil, da "je prvi kandidat Erjavec, obstajajo pa seveda tudi druga imena za različna ministrstva. O tem, koga bomo predlagali, se bomo namreč z njim dogovorili".

Erjavec naj ne bi bil zadovoljen

Predsednik republike Danilo Türk je v državni zbor vložil predlog, da se za mandatarja za sestavo nove vlade izvoli predsednika SD Boruta Pahorja, je danes na seji kolegija DZ povedal predsednik DZ Pavle Gantar.

Borut Pahor je sicer znova naletel na težave pri sestavljanju vlade, saj Karl Erjavec znova naj ne bi bil zadovoljen s ponujenim položajem v vladi.Erjavcu naj bi bilo namreč ponujeno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, s čimer pa prvak Desusa naj ne bi bil zadovoljen in naj bi celo zagrozil, da bo Desus vlado podpirala zunaj koalicije, nad čimer pa naj ne bi bili navdušeni v sami stranki. Menijo, da bi na takšen način težje uresničevali svoje cilje.

Pahor naj bi na tako imenovanih državotvornih ministrstvih raje videl Aleša Zalarja (LDS, pravosodje), Ljubico Jelušič (SD, obramba) in Branka Lobnikarja (Zares, notranje zadeve),  Desus pa naj bi dobil še ministrstvo za zdravje (Dorijana Marušiča, čeprav ni član DeSUS, v stranki podpirajo) in okolje (s kandidatom stranke naj bi se Pahor strinjal), piše današnji Žurnal24.

Predsednik republike Danilo Türk je po srečanju s predsednikom SD Borutom Pahorjem dejal, da mu je v veliko zadovoljstvo, da predlaga Pahorja za mandatarja za sestavo nove vlade. Ob tem je poudaril, da je predsednik SD pomemben slovenski politik in povezovalna osebnost.

Türk je v izjavi za medije po srečanju povedal, da je predlog dan znotraj rokov glede oblikovanja vlade. Pričakuje tudi, da bo v nadaljevanju postopka za oblikovanje vlade šlo vse dobro.

Pahor se je predsedniku republike zahvalil za izkazano zaupanje pri podelitvi kandidature za mandatarja. Poudaril je, da to čast sprejema z veliko odgovornostjo. Kot je dodal, upa, da bo zaupanje upravičil. "Pred očmi ne bom imel osebnih ali strankarskih interesov, ampak interese države," je pojasnil Pahor.