Zaradi izjemnih kulturnih vrednot, ki imajo za RS poseben pomen, zaradi namena, da se ohrani delo Jožeta Plečnika in njegovih učencev, in zaradi neposredne nevarnosti, da bosta celostna ohranitev in predstavitev kulturnih vrednot tržnic okrnjeni, se enota kulturne dediščine Ljubljana - Plečnikove tržnice začasno razglasi za kulturni spomenik državnega pomena. Kot piše v odloku, začasna razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi, vendar najdlje 12 mesecev.

"To je klasika, k sreči odhajajočega, ministra za kulturo Vaska Simonitija. Če lahko naredi kaj škode Ljubljani, pa tudi če jo bo zadnji teden," je dejal župan. Napovedal je, da bodo počakali na odlok in poskušali doseči njegov umik, sicer pa bodo tožili državo. Nasprotno pa so navdušeni v civilni iniciativi Tržnice ne damo. Kot je pojasnila predstavnica iniciative Marinka Kurilić, odloka še ni videla, ker še ni objavljen v uradnem listu. "Vendar pa to vsekakor ni merjenje moči z županom," je dejala. V civilni iniciativi po njenih besedah menijo, da bi moral biti ta prostor že davno zaščiten, zato so 11. septembra na direktorat za kulturno dediščino pri ministrstvu za kulturo naslovili predlog za zaščito Vodnikovega trga kot spomenika etnološke, arheološke in arhitekturne dediščine državnega pomena.

Ljubljanski zavod za varstvo kulturne dediščine je predlog zavrnil kot neutemeljen. Vodnikov trg ne ustreza kriterijem za spomenik državnega pomena, ker da veljavni odloki v zadostni meri varujejo ta prostor in njegove pomembne objekte, je odgovor zavoda pojasnila Kurilićeva. V besedilu je tudi navedel, da "zavod svojih odločitev ne more utemeljevati na nezaupanju do investitorja, s katerim na konkretnem projektu že dlje časa tvorno sodeluje".

Kljub takšnemu mnenju zavoda je minister za kulturo v petek podpisal odlok o razglasitvi Plečnikovih tržnic za spomenik državnega pomena. Varovani elementi spomenika so stavba v celoti od Tromostovja z nekdanjo cvetličarno do Zmajskega mosta, s tlorisno shemo in vsemi detajli, vključno s stavbnim pohištvom, piše v odloku.

Kot je dejal Janković, dve leti delajo na tem projektu na očeh javnosti. Izpeljali so natečaj za izbiro arhitekturne rešitve, podpisali pogodbo za projektiranje, opravili arheološke vrtine, je naštel župan in dodal, da državne inštitucije govorijo o primernosti gradnje garažne hiše pod tržnico. "Potem pride gospa Kurilić in reče, da vse tisto, kar ni po njihovo, nič ne prizna in ni strokovno. Tudi zavod za varstvo kulturne dediščine ni več strokoven organ, ker pač ni drugače odločil," pravi Janković.

Minister bo težko vztrajal na tem sklepu, je dejal župan in dodal, da ga to spominja na sklep izpred dveh let, ko je ministrstvo zaščitilo Plečnikov stadion iz psiholoških razlogov. Kot je dejal, ga prav zanima, kaj piše v sklepu in kaj "ščitimo". Po županovih besedah je civilna iniciativa že pred enim letom poskušala ustaviti projekt gradnje parkirne hiše pod tržnico. Klicali so na ministrstvo za okolje in prostor, ki jih je zavrnilo.

Razlog za takšen sklep ministra Janković vidi v nagajanju Ljubljani. Kot je dejal, je zdaj še bolj prepričan, da je bila njegova utemeljitev, zakaj naj ljudje volijo proti vladi Janezu Janši, pravilna. "Janez Janša in njegova vlada so kaznovali Ljubljano, ko so se ljudje na volitvah odločili za Zorana Jankovića," je ocenil župan in dodal, poskušajo Ljubljano še enkrat kaznovati, ker ne morejo nič drugega.