"Pravilnik o URE v stavbah zahteva, da ima vsaka nova stavba naprave za uporabo obnovljivih virov energije," je pojasnil minister za okolje in prostor Janez Podobnik določbo, ki v vseh novozgrajenih stavbah, poslovnih prostorih, stanovanjih, hišah ter stavbah, ki se bodo prenavljale, predvideva nadomestitev vseh potreb za gretje, hlajenje in pogon naprav s 25-odstotnim deležem OVE.

Poleg tega novi pravilnik, ki bo začel veljati 15. oktobra, določa tudi strožje predpise za toplotno zaščito objektov, je poudaril eden od snovalcev in dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme v Novem mestu dr. Peter Novak. "Namenjen je hitremu in praktičnemu uveljavljanju odlične toplotne zaščite, saj bodo vse stavbe v Sloveniji postale energetsko učinkovite." Po njegovih besedah pa naj bi bilo možno zahtevi o obveznem deležu OVE na začetku zadostiti z vgrajevanjem določenega števila sončnih celic ali pa toplotnih črpalk na enoto površine oziroma stanovanja.

V nacionalnem stanovanjskem skladu Republike Slovenije opozarjajo, da v tem trenutku ministrstvo še ni podalo nobenih navodil ali priporočil o izvajanju pravilnika o URE v stavbah. Prepričani so, da je "preskok v načinu predpisane gradnje z zdaj veljavne zakonodaje na novo stanje izredno velik in projektno zahteven tako v smislu projektiranja kot tudi v smislu nadzora in seveda financiranja", še posebno v urbanih središčih, kjer ni toliko sončnih dni, možnosti in razpoložljivih zemljišč za izvedbo nizkoenergetskih sistemov.

"Dobra toplotna zaščita stavb omogoča tudi uporabo obnovljivih virov energije," je odgovoril dr. Peter Novak in zatrdil, da se količine potrebne energije za gretje in hlajenje s toplotno zaščito bistveno zmanjšajo. Gradbena podjetja višine podražitev novogradenj zaradi novih zahtev še ne morejo oceniti. V Imosu so prepričani, da bo "uveljavitev določil pravilnika vplivala na vrednost prihodnjih investicij", v SCT pa ugotavljajo, da "bo v vsakem primeru podražila gradnjo", pri čemer se bodo bolj podražili manjši kakor pa večji objekti. Čeprav bo naložba v OVE dražja, bo v nekem določenem obdobju povrnjena, še predvidevajo v SCT.

Z drugim pravilnikom o spodbujanju OVE in URE so določene višine državnih pomoči za izboljšave pri gradnji, s katerimi bodo vlagatelji morali slediti novemu pravilniku. Podjetja lahko v treh letih prejmejo največ 200.000 evrov pomoči, razdeljevale pa se bodo tudi državne spodbude v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov projektov, ki se bodo dodeljevale kot regionalne državne pomoči ter spodbude gospodinjstvom in javnemu sektorju, ki se ne ukvarja s pridobitno dejavnostjo.

Projekti, ki so v fazi projektiranja in v izvedbi, se izdelujejo po do zdaj veljavnem pravilniku, zatrjujejo v stanovanjskem skladu RS in dodajajo, da bo šele strokovna praksa pokazala, v kolikšnimi meri bo možno pravilnik na vseh ravneh stanovanjske gradnje res izvajati v praksi, saj novi pravilnik zavezuje tako pravne kot fizične osebe, ki gradijo nove ali prenavljajo stare objekte.