Izzivi terjajo politiko dogovarjanja, in to ne le med strankami iste barve, je dejal predsednik SDS Janez Janša in dodal, da so pred nami razvojni izzivi, zato potrebujemo sodelovanje. Da je Slovenija na razpotju med piramidnim in komandnim sistemom vodenja, je opozoril predsednik Zares Gregor Golobič. V nedeljo se bomo odločali med politiko trde roke in politiko konsenza, pa je napovedal predsednik SD Borut Pahor. Socialni demokrati želijo oblikovati levosredinsko vlado in ne vidijo možnosti za koalicijo z Janševo SDS.

Levosredinski trojček se je povezal zaradi želje po spremembi in ne zaradi nasprotovanja Janezu Janši, trdi Golobič, ki v sodelovanju z DeSUS v povolilni koaciji ne vidi težav, vidi pa jih v SNS. Kljub temu se Zmago Jelinčič možnosti za vstop v levosredinsko koalicijo na soočenju ni odrekel. Karl Erjavec je izjavil, da bo DeSUS vstopil le v programsko sorodno koalicijo. Trditev Petra Jambreka, da je slovenska levica obsedena s fenomenom Janeza Janše, je Golobič komentiral z besedami, da je gospod Jambrek žrtev lastne obsedenosti.

Na Janševo napoved, da v Sloveniji do leta 2015 ne bo več revščine in bomo imeli evropske plače, se je predsednik Slovenske Lipe Sašo Peče odzval s trditvijo, da je država preveč pogoltna, Slovenci pa imamo najvišje davke v EU. V ustavi piše, da je Slovenija socialna država, zato je žalostno, da se danes soočamo z revščino, je menil predsednik SLS Bojan Šrot. Zmago Jelinčič je zagotovil, da bo po vstopu SNS v vlado revščina odpravljena že pred letom 2015.

Predsednica LDS Katarina Kresal je opozorila, da dokler z državo politiki ravnajo kot z vojnim plenom, revščina ne bo odpravljena, in predlagala, da bi bilo treba denar za orožje nameniti za znanost in raziskave. Podobno reformo napoveduje tudi SD, ki želi delež obrambnih sredstev nameniti za izboljšanje zdravstva.

Andrej Bajuk, predsednik NSi, je prepričan, da zdravstvo ne potrebuje denarnih injekcij, pač pa je treba vzpostaviti racionalnejšo porabo.