Če pa že pristanemo na noro idejo, da bi lahko jaz organiziral spletko pri zadevi Patria, bi to pomenilo, da bi moral Drago Kos angažirati avstrijsko policijo, finsko policijo, tožilstvo in sodišče - ker na Finskem še zdaj sedijo ljudje v priporu, ki ga je odredilo sodišče - finske medije, slovenske medije, po zadnjih izjavah ministra Mateja celo slovenski Interpol in urad za preprečevanje pranja denarja ter na koncu še Pop TV," je včeraj povedal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Tega je namreč predsednik vlade Janez Janša v parlamentu obtožil, da je na zadevi Patria pustil svoje prstne odtise.

Kos je včeraj razgrnil kronologijo svojih stikov s finskimi preiskovalci in slovenskimi organi v zadevi Patria. Finski preiskovalci so se pri protikorupcijski komisiji oglasili 28. junija 2007, torej štiri mesece po tistem, ko je Interpol Avstrija pošiljal depešo o sumljivih denarnih transakcijah med Patrio, Wolfgangom Riedlom in Walterjem Wolfom. Naslednjič so se finski policisti v Sloveniji oglasili 17. januarja 2008 in še 18. marca. Nato pa je 10. aprila 2008 Kos odpotoval na Finsko, kjer so ga zaslišali kot pričo. Naslednjič se je s Finci sestal 15. junija 2008, ko so prišli v Slovenijo, zadnjič pa je z njimi govoril po telefonu 18. junija 2008.

Kos je podrobno opisal še sodelovanje med protikorupcijsko komisijo in parlamentarno preiskovalno komisijo za oklepnike.

Slovenska policija je protikorupcijsko komisijo za dokumentacijo zaprosila šele 16. maja 2008. Komisijo je policija prejela, potekali pa so tudi operativni sestanki med kriminalistom in uslužbencem komisije za vzpostavitev stika s konkretno osebo, ki lahko pomaga pri razjasnitvi določenih okoliščin in dejstev. Dogajalo pa se bo tudi danes, saj je slovenski del preiskovalne skupine v zadevi Patria Kosa povabil na informativni razgovor.

Na tem razgovoru pa bo Kos, kot pravi, zahteval tudi to, da razjasnijo, kako je RTV Slovenija vedela za dejstvo, da se je mudil na Finskem, saj je to podatek, ki je v spisu, ki so ga v Slovenijo poslali finski policisti. Sicer pa je Kos na Finskem podrobneje pojasnil slovensko zakonodajo, predvsem to, kaj je to javno naročilo zaupne narave, "kar Fincem ni šlo ravno skupaj". Je pa zatrdil, da v tem pričanju ni povedal nič takšnega, kar bi Fince lahko pripeljalo do kakšnega zaslišanja.

Sicer pa je Kos izredno kritičen do dela slovenske policije v zadevi Patria. Sam ne verjame, da bi bil lahko neki uradnik v Interpolu Slovenija kriv za založitev depeše z Dunaja. Če pa že, ni mogoče, da bi založil pet depeš na to temo. "Finska policija je v 15 mesecih zbrala toliko obvestil, da so lahko aretirali in priprli nekaj oseb. Vsaj do te točke bi v tem času lahko prišla tudi slovenska policija. "Slovenski policiji se smeji vsa policijska Evropa," meni Kos, ki ocenjuje, da če je kdo res zablokiral delo slovenske policije, mora biti ta zelo visoko.