Po podatkih, s katerimi razpolaga Ipi, je slovenska vlada po predvajanju omenjene oddaje 1. septembra uporabila diplomatske kanale za izvajanje pritiska na finsko vlado, kar pa po besedah direktorja Ipija Davida Dadgea ni bil ustrezen način za izražanje nezadovoljstva vlade nad poročanjem finskih medijev v zadevi Patria - še posebej glede na to, da je slovenska vlada pred tem že zahtevala pravico do odgovora na navedbe iz dokumentarca.

"Medtem ko vsebine originalne oddaje YLE ne komentiramo, pa ostro kritiziramo poskuse slovenskega zunanjega ministrstva, da finsko vlado prisili v vmešavanje v svoje domače medije ali celo diskreditacijo le-teh, načelom uredniške neodvisnosti navkljub," so zapisali pri Ipiju.

Dokumentarec Resnica o Patrii navaja, da naj bi finsko orožarsko podjetje Patria članom slovenske vlade, vključno s premierjem Janezom Janšo, izplačalo podkupnine v višini 21 milijonov evrov s ciljem zagotoviti prodajo svojih oklepnikov slovenskemu obrambnemu ministrstvu.

Slovensko zunanje ministrstvo je finskemu veleposlaništvu v Ljubljani minuli četrtek posredovalo noto, v kateri je med drugim izrazilo presenečenje nad hudimi obtožbami na račun predsednika slovenske vlade in poudarilo, da je ob vsem spoštovanju svobode izražanja in neodvisnosti medijev nedopustno, da finska nacionalna televizija obtoži predsednika vlade prijateljske države, ne da bi hkrati objavila tudi trdne dokaze o njegovi vpletenosti v podkupovanje.

Finski zunanji minister Alexander Stubb je v odgovoru na slovensko noto izpostavil neodvisnost finskih medijev in njihovo svobodo pred političnim vmešavanjem. Po tem je slovensko zunanje ministrstvo na finsko poslalo še eno noto, v kateri po besedah zunanjega ministra Dimitrija Rupla znova zahtevajo takojšnje dokaze za navedene obtožbe.