Finska televizija: V afero Patria je vpleten tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša

Finska nacionalna televizija YLE je pred nekaj urami objavila oddajo s šokantno vsebino. Predsednika slovenske vlade Janeza Janšo so dobesedno obtožili, da je prejel podkupnino od finskega podjetja Patria, ki je Sloveniji za 278 milijonov evrov prodala 135 oklepnikov 8x8. Informacija, ki jo objavlja finska televizija prihaja po skoraj leto in pol dolgi policijski preiskavi na Finskem, med katero so izpeljali vrsto hišnih preiskav, zaslišanj, nekaj uslužbencev Patrie pa je še vedno v priporu.

Po poročanju finske televizije je med prejemniki podkupnin tudi brigadir Dragan Bavčar, vodja pogajalske skupine, ki je je decembra 2006 finalizirala dogovor s Patrio. Skupna vsota podkupnin znaša 21 milijonov evrov, kurirji, ki so podkupnine dostavljali prejemnikom pa so: Walter Wolf, Jure Cekuta in Rudolf Leban.

Finska nacionalna televizija YLE je pred kratkim objavila daljši prispevek o aferi Patria – Slovenija pod naslovom Resnica o Patrii. Prispevek navaja zaskrbljujoča nova odkritja, novinar Magnus Berglund pa se sklicuje na dokumente, ki jih je finska policija zasegla v poslovnih prostorih Patrie, med dokumenti pa je tudi seznam ljudi, ki jih je potrebno podkupiti v Sloveniji. Novinar poimensko izpostavi predsednika vlade Janeza Janšo in vodjo pogajalske skupine s Patrio na obrambnem ministrstvu brigadirja Dragana Bavčarja. Janša naj bi podkupnino prejel preko avstrijsko-kanadskega poslovneza slovenskega porekla Walterja Wolfa, podkupnina do Bavčarja pa naj bi prišla preko celjskega slikarja Jureta Cekute. Denar bi naj od Patrie potoval preko avstrijskega podjetnika Wolfganga Riedla in naprej v enem delu preko Walterja Wolfa (8,3 milijone evrov) in delno preko Jureta Cekute (2,8 milijona evrov).
 
Med tem, ko finska televizija z Wolfom ni uspela priti v stik, pa so s Cekuto opravili intervju na njegovem domu. Finski novinar mu pove, da je videl dokumente, da je Patriin denar šel preko Riedla do Cekute. Cekuta odgovori: ”Torej, ni natančno tako. Gospoda Riedla poznam že dolgo in tudi videvala sva se, vendar nikoli nisva imela takšne povezave, da bi kaj prišlo od Patrie.” Na vprašanje, kako se je torej njegovo ime znašlo v dokumentih, ki govorijo o denarnih transferjih, pa Cekuta odgovarja: ”Razen mojih slik in posla z umetninami ni bilo, ne vem, mogoče je nekdo uporabil moje ime, kot sem vam povedal, da lahko pomagam, ali pa je kdo rekel ´poznam Cekuto in lahko gremo do njega in on bo pokazal svet ali kaj, ne vem. Lahko je marsikaj.” Pa ste prejeli denar od Riedla? ”Ne, nisem. Ne.”
 
Novinar je opravil tudi intervju z obrambnim ministrom Karlom Ejravcem in brigadirjem Draganom Bavčarjem. Novinar meni, da je povsem možno, da minister Erjavec sploh ne razume, da finska policija izvaja veliko preiskavo posla, ki ga je podpisal.

***Na spletu je že dostopen tudi angleški transkript oddaje finske televizije***

V oddaji so opravili tudi intervju s predsednikom protikorupcijske komisje Dragom Kosom: ”Stanje se zdi že smešno. Očitno imamo tiste, ki so dajali podkupnine, in preiskujejo jih policijske sile v Evropi. In tisti, ki so dajali podkupnino, so jo morali nekomu dati. Zdi se, da prejemniki podkupnine živijo v naši državi, kjer pa se nič ne dogaja.” Finski novinar izpelje zaključek, da je možno, da slovenski notranji minister ne dopusti kriminalistične preiskave zadeve Patria v Sloveniji. To možnost v intervjuju potrdi nekdanji generalni direktor policije dr. Bojan Potočnik, ki pove, da je minister Mate že v preteklosti za marsikatero odločitev soglasje iskal pri predsedniku vlade Janezu Janši.
 
Na spisku prejemnikov podkupnine je poleg Dragana Bavčarja in številnih uslužbencev obrambnega ministrstva tudi ime slovenskega predsednika vlade Janeza Janše. ”V Patriinih papirjih se ena oseba pojavlja kot ´J´. Naloga Walterja Wolfa je bila dostaviti denar do ´J´”, pravi novinar in pokaže posnetke premiera Janeza Janše. ”Z drugimi besedami, Patria, ki je v lasti finske države, je podkupila predsednika slovenske vlade,” zaključi novinar. Na koncu doda še odgovor Janševega kabineta, da ne morejo komentirati dokumentov, ki jih še niso videli.