Minister za finance:ANDREJ BAJUK se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat. Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije: od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke in član predsedniškega sveta banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo. V prvi polovici leta 2000 je po sklenitvi sporazuma o koaliciji Slovenija med SKD in SDS prevzel vodenje strokovnega sveta. Na združitvenem kongresu SKD+SLS 15. aprila 2000 je bil Bajuk izvoljen za podpredsednika stranke. Na njegovo pobudo je s tistimi, ki se niso strinjali z odločitvijo vodstva stranke o spremembi volilne zakonodaje, avgusta 2000 ustanovil NSi, na ustanovnem kongresu pa je postal njen prvi predsednik. Leta 2000 je od junija do novembra vodil slovensko vlado. V obdobju 2000-2004 je bil poslanec NSi, za poslanca v državnem zboru pa je bil ponovno izvoljen tudi letos oktobra.

Minister za promet:JANEZ BOŽIČ, rojen 22. februarja 1954, je magistrski študij končal leta 1992 na Fakulteti za organizacijske vede. Na začetku se je zaposlil v gradbenem podjetju SGP Tehnik Škofja Loka, od leta 1981 v SCT Ljubljana, od 1. marca 1999 pa je predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (DARS). Poklicna pot ga je vodila od samostojnega raziskovalca organizacije, vodje oddelka razvoja informatike za gradbene projekte do direktorja za organizacijo in informatiko ter predsednika uprave. Sodeloval je pri ključnih razvojnih projektih na organizacijskem, informacijskem in računalniškem področju, s poudarkom na področju vodenja gradbenih projektov. Je tudi soavtor računalniško podprtega sistema za vodenje in obvladovanje gradbenih projektov.

Minister za zdravje:ANDREJ BRUČAN, rojen 10. februarja 1943 v Kranju, je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je opravil tudi specialistični izpit iz interne medicine. Podiplomski študij iz kardiologije je končal v Varšavi in Ljubljani. Od leta 1969 je zaposlen v Kliničnem centru v Ljubljani, najprej na Infekcijski kliniki, nato pa na Internih klinikah Zaloška, kjer je od leta 1979 vodja internistične prve pomoči. Od leta 1994 je predsednik Slovenskega združenja za urgentno medicino. Leta 2000 je bil minister za zdravstvo v vladi Andreja Bajuka, od leta 2001 je podpredsednik SDS. Je mestni svetnik Mestne občine Ljubljana in predsednik odbora za zdravstvo pri strokovnem svetu SDS, na letošnjih jesenskih volitvah je bil izvoljen za poslanca v državnem zboru.

Minister za delo, družino in socialne zadeve:JANEZ DROBNIČ se je rodil 23. oktobra 1957 v Globeli pri Sodražici. Po zaključku osnovne šole v Sodražici je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Poljane v Ljubljani in se nato vpisal na Visoko šolo za organizacijo dela v Kranju, zatem pa ob delu še na Fakulteto za družbene vede - socialno politiko. Tam je zagovarjal tudi magisterij iz sociologije. Leta 1979 se je zaposlil na zavodu za zaposlovanje v Ljubljani na delovnem mestu svetovalca za poklicno orientacijo mladih, nadaljeval kot rehabilitacijski svetovalec in se leta 1989 zaposlil na Republiškem zavodu za zaposlovanje kot svetovalec direktorja za področje zaposlovanja invalidov v Sloveniji. Leta 1996 se je zaposlil na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, postal svetovalec vlade za področje usposabljanja in zaposlovanja invalidov ter po dveh letih prevzel vodenje sektorja za prestrukturiranje družbenih podjetij in zaposlovanje. Leta 2000 je bil izvoljen za poslanca NSi, od leta 2001 je tudi podpredsednik stranke. V državnem zboru je bil predsednik komisije za peticije, v letu 2002 pa je postal vodja poslanske skupine NSi. Za poslanca v državnem zboru je bil izvoljen tudi na volitvah oktobra letos.

Minister za obrambo:KARL ERJAVEC, rojen 21. junija 1960, je leta 1985 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti. Leta 1990 je postal član Izvršnega sveta skupščine občine Kranj, med leti 1995 in 2000 se je v uradu varuha človekovih pravic kot direktor strokovne službe ukvarjal z varstvom temeljnih človekovih pravic, leta 2001 pa je postal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu. V javnosti je postal znan zaradi vztrajanja pri uvedbi ustreznih postopkov zoper nekatere notarje iz afer Zbiljski gaj in Orion, ukvarjal pa se je tudi s problematiko stečajnih upraviteljev, ki so domnevno v nasprotju s predpisi posojali denar iz stečajnih mas zasebnih družbam. Erjavec je poleg tega avtor številnih člankov s področja varstva temeljnih človekovih pravic in s področja delovanja pravosodnega sistema.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano:MARIJA LUKAČIČ, rojena 10. avgusta 1949 v Ljutomeru, je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti na oddelku za montanistiko. Kot vodja sektorja za urejanje prostora je najprej službovala na Geodetskem zavodu v Ljubljani, zatem pa se je zaposlila na kmetijskem ministrstvu. Pripravljala je zakon o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov in po njegovem sprejetju izpeljala ustanovitev istoimenskega sklada, ki ga je do leta 1999 tudi vodila. Leta 1999 jo je vlada imenovala za direktorico urada za denacionalizacijo, dve leti kasneje pa za državno podsekretarko na kmetijskem ministrstvu.

Minister za notranje zadeve:DRAGUTIN MATE, rojen 2. maja 1963 v Čakovcu, je diplomirani obramboslovec. Od leta 1990 do sredine leta 1991 je delal kot namestnik šefa sektorja za civilno zaščito in v republiškem štabu za civilno zaščito. V letu 1991 je opravljal dela v protiobveščevalnem oddelku na ministrstvu za obrambo. V letu 1992 je prevzel dolžnost svetovalca za mednarodno sodelovanje v kabinetu ministra za obrambo in bil odgovoren za mednarodno sodelovanje ministrstva za obrambo. Leta 1996 je prevzel dolžnost rezidenčnega vojaškega in letalskega atašeja v BiH. Po vrnitvi v Slovenijo je bil namestnik direktorja uprave za vojaške zadeve v ministrstvu za obrambo. Delal je tudi kot inšpektor za obrambo. Leta 2000 je bil vodja kadrovske službe obrambnega ministrstva, nato pa direktor uprave za obrambo Ljubljana.

Minister za okolje in prostor:JANEZ PODOBNIK, rojen 17. septembra 1959 v Cerknem, je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po diplomi leta 1984 je več let kot splošni zdravnik služboval na Idrijskem in Cerkljanskem. Leta 1990 je na listi Demosa kandidiral na lokalnih volitvah in postal župan občine Idrija, po oblikovanju novih občin je bil med letoma 1994 in 1998 župan občine Cerkno. Za poslanca državnega zbora je bil prvič izvoljen leta 1992, nato pa še dvakrat, leta 1996 in 2000. V novembru 1996 je bil izvoljen tudi za predsednika državnega zbora. V zadnjem mandatu je bil Podobnik, ki je bil novembra 2003 izvoljen za predsednika SLS, tudi opazovalec in nato poslanec v Evropskem parlamentu, kjer je sodeloval v odboru za regionalno politiko, transport in turizem.

Minister za zunanje zadeve:DIMITRIJ RUPEL. Rodil se je 7. aprila 1946 v Ljubljani. Leta 1976 je doktoriral s področja socioloških znanosti na bostonski Brandeis University. Leta 1980 je postal docent na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Predaval je na več tujih univerzah, tako v Kanadi, ZDA in Evropi. Bil je pobudnik, soustanovitelj in predsednik Slovenske demokratične zveze (1989), ob tem pa tudi podpredsednik koalicije Demos. Kot vidni predstavnik slovenske pomladi je leta 1990 postal prvi slovenski zunanji minister in na položaju ostal do leta 1993. Kasneje je bil poslanec, župan Ljubljane, slovenski veleposlanik v ZDA in ponovno zunanji minister v vladi Janeza Drnovška od februarja do junija 2000. Sledilo je nekajmesečno obdobje vlade Andreja Bajuka, ko je bil zunanji minister Lojze Peterle, po volitvah oktobra 2000, na katerih je na listi LDS kandidiral in bil izvoljen za poslanca, pa je bil Rupel znova imenovan za zunanjega ministra v novi Drnovškovi vladi. Anton Rop ga je ob prevzemu položaja premiera decembra 2002 obdržal v svoji ekipi. Državni zbor pa ga je 5. julija letos na Ropov predlog razrešil. Rop je razrešitev predlagal zaradi zmanjšanega zaupanja v dotedanjega zunanjega ministra.

Minister za kulturo:VASKO SIMONITI, rojen 23. marca 1951 v Ljubljani, je doktor zgodovinskih znanosti. Simoniti je redni profesor za zgodovino novega veka na ljubljanski filozofski fakulteti in avtor številnih znanstvenih in strokovnih del s področja zgodnjenovoveške zgodovine. V svojih razpravah in esejih se je ukvarjal tudi s položajem zgodovinarja v odnosu do zgodovine in s problemi v slovenskem zgodovinopisju, v zadnjih letih pa je posegel tudi na področje slovenske zgodovine v 20. stoletju. Je tudi član upravnega odbora Slovenske matice in vodja njenega oddelka za zgodovino.

Minister za pravosodje:LOVRO ŠTURM, rojen 19. maja 1938, je leta 1966 doktoriral na ljubljanski Pravni fakulteti. Delal je na Inštitutu za javno upravo pri Pravni fakulteti in bil od 1972 do 1984 njegov predstojnik. Med letoma 1990 in 1998 je bil sodnik ustavnega sodišča, med letoma 1997 in 1998 tudi njegov predsednik. V letu 2000 je bil član vlade Andreja Bajuka, in sicer minister za šolstvo in šport. Od leta 1986 je redni profesor za upravno pravo na Pravni fakulteti, hkrati je tudi direktor Inštituta za pravo človekovih pravic. Deloval je tudi v mednarodnih organizacijah OECD, OZN in Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti. Od leta 1998 je predsednik Slovenske komisije pravnikov pri Mednarodni komisiji pravnikov. Šturm je avtor 12 knjig in več kot 200 razprav in člankov. Njegovi najpomembnejši znanstveni prispevki so na področju zakonitosti delovanja uprave, ustavnosodnega varstva človekovih pravic, pravnega varstva osebnih podatkov in okolja.

Minister za javno upravo:GREGOR VIRANT, rojen 4. decembra 1969 v Ljubljani, je doktoriral iz pravnih znanosti na Pravni fakulteti v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjeval na Glasgow Caledonian University. Objavil je številne članke v znanstvenih revijah, s strokovnimi prispevki je sodeloval na strokovnih posvetih s področja javne uprave. Napisal je univerzitetni učbenik Pravna ureditev javne uprave. Je docent na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani, na ustavnem sodišču je opravljal delo svetovalca za področje javne uprave in lokalne samouprave, v letih od 2000 do 2004 je bil državni sekretar na direktoratu za javno upravo ministrstva za notranje zadeve.

Minister za gospodarstvo:ANDREJ VIZJAK, rojen 6. avgusta 1964 v Brežicah. Na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani je pridobil naziv magister elektrotehnike. Njegova prva zaposlitev je bila v tovarni Litostroj v Ljubljani, nato na Institutu Jožef Stefan, leta 1994 pa se je zaposlil kot inšpektor za delo v Krškem. V Bajukovi vladi v letu 2000 je bil državni sekretar za področje zaposlovanja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Je župan Občine Brežice, leta 2000 in nato ponovno letos oktobra je bil izvoljen za poslanca v državnem zboru.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo:JURE ZUPAN. Rodil se je 16. marca 1943. Leta 1972 je doktoriral iz kvantne kemije na Univerzi v Ljubljani. V letih od 1982 do 1994 je predaval na univerzah v ZDA, Belgiji, Nemčiji in Kataloniji. Od leta 1988 je redni profesor na Fakulteti za kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. V letih od 1963 do 1973 je bil zaposlen na Inštitutu Jožef Stefan, od leta 1974 pa vodi laboratorij za kemometrijo Kemijskega inštituta v Ljubljani. Je (so)avtor desetih strokovnih knjig in preko 200 člankov in razprav v tujih in domačih revijah. V letih 1998 do 2001 je bil predsednik nacionalnega znanstveno-raziskovalnega sveta, v letih 1998 do 2002 član sveta za visoko šolstvo in v letih od 2001 do 2004 podpredsednik nacionalnega znanstveno raziskovalnega sveta. Je prejemnik najvišje državne nagrade za znanstvene dosežke.

Minister za šolstvo in šport:MILAN ZVER, rojen 25. maja 1962 v Ljubljani, je študiral politologijo. Leta 1987 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo, danes Fakulteti za družbene vede, kjer se je zaposlil kot raziskovalec na področju proučevanja zgodovine. Na omenjeni fakulteti je leta 1990 magistriral in osem let kasneje doktoriral. Leta 1992 je bil šef kabineta podpredsednika vlade Jožeta Pučnika, zatem pa šef kabineta takratnega obrambnega ministra Janeza Janše. Nato je bil pet let zaposlen na Mestni občini Ljubljana, kjer je bil od leta 1995 do 1998 sekretar mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Šest mesecev je služboval kot svetovalec poslanske skupine SDS v državnem zboru. Od leta 1999 je zaposlen na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer predava sociologijo. Drugi mandat je član mestnega sveta v Ljubljani, v prejšnjem mandatu pa je bil tudi član državnega sveta. Od leta 1992 je v vodstvu SDS, bil je njen podpredsednik, od leta 2001 pa predsednik sveta SDS. Letos oktobra je bil na volitvah izvoljen za poslanca državnega zbora.