In kadar Marija Terezija in pozneje Franc Jožef s svojima družinama za poobedek nista jedla ravno sladkega praženca z rozinami, sta slednje zobala v slastnem jabolčnem zavitku, ki so ga pripravljali v schönbrunnski dvorni pekarni (od tam tudi originalna fotografija).

Recepta, ki poleg naribanih vsebuje tudi na lističe narezana jabolka, od tistih časov menda niso spremenili, prav nesramno dober jabolčni zavitek pa še dandanes pred očmi obiskovalcev graščine pečejo v isti, a prenovljeni pekarni. Originalni recept, ki vam ga ponujam v obravnavo, menda vsebuje količine, ki jih je velika in dobesedno širokogrudna cesarica uspela sama pospraviti v enem samem dnevu! Vam to bržkone ne bo uspelo, a z dodatnim parom ust vam zagotavljam, da bo rok trajanja imenitne sladice sila skopo odmerjen. Zlasti če boste zraven ponudili še dobro kavo, čaj ali kakav.

Štrudelj z dunajskega dvora

Za testo potrebujemo 250 g gladke bele moke, 2 g soli, eno jajce (50 g), 1 dl mlačne vode, dve žlici olja. Za nadev še 100 g drobtin, 140 g sladkorja, 170 g rozin, 50 g masla, žlico limonovega soka, 1100 g olupljenih kislih jabolk, šilce ruma, 10g cimeta.

Vse sestavine za testo zmešamo v gladko, mehko testo in ga mesimo, dokler se neha prijemati rok in pulta. Oblikujemo ga v kroglo, naoljimo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati pol ure. Medtem pripravimo nadev tako, da polovico jabolk naribamo, polovico pa narežemo na tenke rezine, zmešamo skupaj in z rokami nekoliko zmečkamo ter pustimo 20 minut, da masa nekoliko porjavi. Maslo segrejemo v ponvi in dodamo drobtine, da dobijo zlatorjav lesk. Dodamo jih jabolčni masi, dodamo še vse ostale sestavine za nadev in dobro zmešamo. Nato spočito testo položimo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotnik. Z rokami ga razvlečemo čimbolj na tanko (v originalni verziji tako, da se da skozenj brati časopis!). Položimo ga na prt. Maso v obliki enakomernega grebena naložimo ob daljši rob testa (ne razporedimo je po vsej površini!) in s pomočjo prta, ki ga dvignemo, štrudelj enostavno lepo zavijemo. Morebitno odvečno testo porežemo. Zavitek previdno preložimo v z maslom namazan pekač in ga pri 190 stopinjah celzija pečemo, dokler ne postane zlatorjave barve (ne preveč!). Takoj ko pečen zavitek vzamemo iz pečice, ga rahlo natremo z maslom. Ko se nekoliko ohladi, ga lahko tik pred postrežbo potresemo z mletim sladkorjem.

Več receptov najdete tukaj.